Dagens PS

Marknaden straffar cementbolagen för utsläppen

Cementa säker nytt tillstånd på Gotland
Cementa har en nödplan som går ut på att söka ett nytt tillstånd att få bryta kalk på Gotland. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 15 aug. 2021

Cementindustrin är under hård klimatpress med ökade krav på att fånga in utsläppen av koldioxid, och nu straffar marknaden bolagens aktier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sett till vinst och lönsamhet går det bra för både schweiziska Lafarge Holcim och Cementas ägare, tyska Heidelberg Cement som enligt en analys i Dagens Industri spås göra rörelsevinster i år på 42 miljarder kronor respektive 27 miljarder.

Men marknaden är inte nöjd ur miljöaspekt och straffar cementbolagen för utsläppen, som är enorma och än mer angeläget att få bukt med efter larmrapporten i veckan från FN: klimatpanel.

Di skriver i lördagstidningen att det är lättare sagt än gjort att göra Slite på Gotland till världens första koldioxidneutrala anläggning till 2030, som Heidelberg och Cementa lovat.

Kostnaden beräknas bli 9-12 miljarder

Notan för att fånga in koldioxiden från cementtillverkningen är skyhög och Di tror att Heidelberg Cement inte iscensätter en seriös infångningsprocess “om inte svenska staten och EU går in och finansierar en avsevärd del” av projektet.

Det skulle kosta 9-12 miljarder kronor att bara göra Sliteanläggningen koldioxidneutral, har Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan uppgett i Financial Times, enligt Di.

Det är också osäkert om Cementa – som inte lyckades presentera en duglig miljökonsekvensbeskrivning till Mark- och miljööverdomstolen – får ett tillstånd på “minst 20 år”. Det är nämligen vad som krävs för att motivera jätteinvesteringen till koldioxidinfångning, enligt tidningen.

Cementa har visserligen fått grönt ljus från regeringen för sin cementproduktion inom ramen för sitt nuvarande tillstånd, men det är bara i åtta månader.

Under tiden ökar kravet på att cementindustrins dominanter i Europa, Heidelberg Cement och Lafarge Holcim, att agera på allvar mot utsläppen.

ANNONS

Dramatiskt skifte oumbärligt

Cementindustrin uppges stå för nära en femtedel av tillverkningsindustrins utsläpp globalt.

I väntan på radikala åtgärder faller cementjättarnas aktier tillbaka på samma nivåer som för fem år sedan, framgår det.

“Det kan bero på att fonder lämnar den utsläppstunga sektorn – precis som med oljebolagen”, skriver Di och berättar att brittiska analysfirman Redburn slår fast att ett “dramatiskt skifte väntar cementbolagen de kommande tio åren”.

Bedömningen är att cementpriserna måste höjas med 61 procent, samtidigt som aktieägarna blir utan utdelningar.

Det är priset som cementjättarna får betala för att komma till rätta med miljöskadan som deras affärsverksamhet orsakar.

Det duger inte att bara “skriva fina utfästelser på sina hemsidor”, understryker Di.

Läs även: Regeringens beslut om Cementa är uppseendeväckande

Läs mer: KI: Ekonomin lyfter – om cementkris inte uppstår

ANNONS

Läs också: Specialister: Det går att minska cementbehovet och minska klimatpåverkan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS