Dagens PS

Kolkraften har ökat under pandemin

Kolkraft
Kolkraften ökar i världen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 apr. 2021Publicerad: 06 apr. 2021

Kolkraften har ökat under pandemin. Den stora boven är Kina, som står för 76 procent av den globala ökningen. USA under Trump avvecklade mer än någonsin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Global Energy Monitor mäter utvecklingen av olika energislag i världen. Kolkraften är på tillbakagång i EU och USA, men globalt så ökar byggnationen av nya kolkraftverk, skriver de i en ny rapport.

I USA avvecklades kolkraftverk motsvarande 11,3 gigawatt under 2020, Donald Trumps sista år som president. Trump lovade när han blev vald att bevara kolkraften, men nu är USA istället världsledande på att avveckla den. EU ligger dock nära, och avvecklade 10,1 gigawatt under 2020. Spanien drog ett stort lass i den avvecklingen.

Kina leder utvecklingen åt motsatt håll. Flera provinser använde använde kolkraftsbyggnation under förra året för att stimulera sina ekonomier, med stöd av centralregeringen som lättade upp kolkraftsrestriktioner och lånade ut pengarna, skriver Aktuell Hållbarhet.

Totalt ökade produktionskapaciteten i Kina med 38,4 gigawatt, vilket är 76 procent av den globala ökningen.

Läs mer: Importerad kolkraft elförsörjer Sverige – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]