En ny stor internationell studie visar att 29,9 procent av alla trädslag på jorden riskerar att utrotas, en siffra som växer till 51,1 procent om man räknar med de träd där forskarna inte kunnat dra slutsatser.
Hälften av alla trädslag riskerar att utrotas
Mest läst i kategorin
Rapporten State of the World’s Trees från Botanic Gardens Conservation International finner att av de 58 497 trädsorter som registrerats är 17 510 hotade av utrotning i det vilda, vilket motsvarar 29,9 procent av trädsorterna, rapporterar The Guardian.
Ytterligare 4 099 trädsorter är “möjligen hotade” och minst 142 sorter har redan utrotats i det vilda, summerar rapporten.
Räknar bort där det inte finns data
Siffrorna räknar bort de trädslag där tillräcklig data saknas för att forskarna ska kunna dra slutsatser. Om alla trädsorter i denna kategori skulle räknas som hotade stiger siffran till 51,1 procent av alla trädslag.
“Om vi antar att arter med brist på data är lika sannolikt hotade som alla andra trädslag, kan vi uppskatta att 38,1 procent av trädarterna klassificeras som hotade”, står att läsa i rapporten.
Den femåriga internationella studien är den största av sitt slag hittills. Antalet trädslag som hotas att utrotas är mer än dubbelt så många än antalet däggdjur, fåglar, reptiler, amfibiedjur och reptiler tillsammans.
Problemet var stort runt jorden. Madagaskar hade flest hotade trädsorter (1842) följt av Brasilien (1788). Orsaken till att träden riskerar att utrotas är många, från mänsklig avverkning till parasiter och skadedjur till klimatförändringarna.
“Som ett Jengatorn”
Botaniker beskriver träd som “ryggraden i vårt ekosystem”, och rapportförfattarna varnar för att även om bara 0,2 procent av alla trädslag utrotats hittills kan en ökande utrotning av träd få katastrofala följdeffekter.
“Träd är essentiella … det är som ett Jengatorn. Dra ut fel kloss och hela ekosystemet rasar samman”, säger Malin Rivers, chef för bevarandeprioriteringar vid Botanic Gardens Conservation International till The Guardian.
“När jag tittar på dessa siffror känner jag att vi måste agera nu”, säger hon.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.