Dagens PS

Flyttbidrag ska locka arbetskraft till Norrland

Flyttbidrag Norrland
Det behövs ett stort tillskott av arbetskraft i Norrland - lokala politiker vill se flyttbidrag. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 juli 2021Publicerad: 29 juli 2021

Flyttbidrag kan vara en lösning för att få fler att flytta till Norrland – som skriker efter arbetskraft till de nya industrisatsningarna. Det menar toppolitiker i regionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De stora industrisatsningar som lanserats i Norrland gör att det behövs massor av ny arbetskraft på platser som människor tidigare flyttat ifrån. Det behövs inflyttning i från söder – och det fort. Annars riskerar de stora satsningarna att kannibalisera på varandra i konkurrens om arbetskraften.

“Det är gigantiska investeringar som sker. Och med det demografiska läget vi har så går det inte att föda sig till de här människorna. Dessutom behövs de nu”, säger Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson, tidigare minister för högre utbildning i Stefan Löfvens första regering till Dagens Nyheter.

Kvalificerad arbetskraft

Det är dessutom framför allt kvalificerad arbetskraft som behövs till stålsatsningarna Hybrit, H2 Green Steel i Boden, gruvjätten LKAB:s omställning till fossilfritt och batterifabriken Northvolt i Skellefteå. Enligt Norrbottens handelskammare är investeringarna i länet på 700 miljarder kronor, inräknat Västerbotten, Västernorrland och Gävleborg.

En särskild samordnare har utsetts, som i en tidigare DN-intervju sagt att det kan behövas ett tillskott på upp till 100 000 invånare i bara Norrbotten och Västerbotten på tio års sikt.

Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson tror att det kan behövas ekonomiskt stöd för att få människor att ta flyttlasset upp till norr.

“Jag kan tänka mig ett flyttbidrag på motsvarande ett par tre månadslöner”, säger hon.

Risken: Kannibalism

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden vill också se ett flyttbidrag till Norrland – och att regeringen skyndar sig. Han har fått indikationer på att saker är på gång, men säger att han blir orolig om det inte kommer några besked till hösten.

“Väntar man för länge med åtgärderna är risken att det blir kannibalism mellan kommunerna och länen i norr, och då får vi arbetskraftsbrist i flera branscher”, säger han till DN.

Norrbottens landshövding Lotta Finstorp, tidigare riksdagsledamot (M), är dock tveksam.

“Det är dubbelt det där. Tittar man på LKAB:s undersökning så säger många att det skulle vara lönt att flytta upp om det fanns ett bidrag. Samtidigt tycker jag det ger signaler om att det inte är så attraktivt att flytta norrut om man måste ha betalt för det. Vi borde kunna få folk att flytta hit på egna meriter”, säger hon till Dagens Nyheter.

Läs mer: LKAB: Norra Sverige – en framtidsregion

Läs mer: Tidigare LO-toppen: ”Flytta norrut!”

Läs mer: Ministern: Arbetslös? Flytta till Norrland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]