Cementa förlorar i Mark- och miljööverdomstolen – som avslår företagets ansökan om att fortsätta bryta kalk på Gotland. “Ett krisläge för svensk cementförsörjning”, enligt företaget.
Cementa förlorar i rätten – kalkbrytning stoppas
Mest läst i kategorin
Mark- och miljödomstolen beviljade förra året Cementa tillstånd för verksamheten i ytterligare 20 år. Två myndigheter, fyra föreningar och tolv privatpersoner överklagade tillståndet till Mark- och miljööverdomstolen – som river upp beslutet. De avvisar Cementas ansökan om att fortsätta och utöka täktverksamheten vid Slite på norra Gotland. Domstolen anser att den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts inte är godtagbar.
Domen innebär att Cementa inte längre har tillstånd att bryta kalk- och märgelsten i Västra brottet och File hajdar-täkten från den 1 november. Tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige kommer från fabriken på Gotland. Det gör också runt tre procent av alla koldioxidutsläpp i Sverige.
“Ett krisläge för svensk cementförsörjning”, säger Matilda Hoffstedt, Cementas fabrikschef i Slite till P4 Gotland om beskedet att Cementa förlorar rättsprocessen.
“Underbart att domstolen väljer att följa de miljölagar vi har, att inte förvärra artkrisen och att ofullständiga miljökonsekvensbedömningar inte accepteras”, kontrar Carl Schlyter, kampanjledare för System Change och Klimat på Greenpeace.
Läs mer om cement och CCS-satsningen på Gotland
CCS-satsningen på Gotland – så tycker experterna
CCS på Gotland och oljejättarna i ”projekt långskepp”
Koldioxidfri cement en ”glädjekalkyl” – regeringen sågas
Investeringar i CCS stiger kraftigt – precis som CO2-nivåerna
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.