Dagens PS

CCS-satsningen på Gotland – så tycker experterna

CCS-satsningen på Gotland
Världens första klimateneutrala storskaliga cementfabrik ska enligt planerna byggas i Slite på Gotland. (Foto: Cementa)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 07 juni 2021

Fånga in koldioxid? Kommer det här verkligen fungera? Frågorna var många när regeringen i förra veckan gav sitt stöd till CCS-satsningen på cementfabriken i Slite på Gotland – en fabrik som producerar tre gånger mer koldioxid än allt flyg i Sverige.
Dagens PS frågade tre ledande experter i Sverige på CSS-teknik (Carbon Capture and Storage).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Göran Finnheden.

Göran Finnheden.

Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys vid Kungliga Tekniska Högskolan

“Jag tycker att det här är ett viktigt projekt. Det är bra att de gör det. De borde gjort det för längesen.”  

“Vi måste få ner koldioxidutsläppen till noll, så småningom måste vi ha negativa utsläpp. Huvudstrategin är att vi måste sluta använda fossila bränslen, men vissa industrier har utsläpp som inte kommer från fossila bränslen och cementproduktion är ett av dem.” 

“Att fånga in koldioxiden och lagra den geologiskt är ett viktigt steg för att få ned utsläppen. Detta blir ett av de första projekten i världen där man testar det i stor skala. Jag anser att den här tekniken är helt nödvändig att fortsätta utveckla för att få ned utsläppen.”

Filip Johnsson

Filip Johnsson.

Filip Johnson, professor i energiteknik vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers Tekniska Högskola.
“Grundproblematiken är att cementproduktion skapar stora utsläpp, och det finns bara två sätt att hantera det här, antingen få ned utsläppen eller att sluta använda cement.”

“Jag tror inte det är rimligt att sluta använda cement, det behövs till massor av saker, även gröna satsningar som vindkraftsfundament, broar till höghastighetståg och allt möjligt. Sedan kan det finnas andra miljöproblem i kalkstensutvinningen på Gotland, men det är en annan sak.”

“För de så kallade processutsläppen från cementproduktionen finns det ingen annan i dag känd metod för att ta bort utsläppen än CCS-teknik. Ska vi ha cement, och att tro att vi kan vara utan cement blir nog en drömvärld, så måste vi få ned utsläppen på något vis. Det finns inte heller något motsatsförhållande mot andra klimatåtgärder, som att bygga mindre eller bygga i mer i trä.”

ANNONS
Henrik Leion

Henrik Leion.

Henrik Leion, docent i förbränningskemi, Energi och Material, institutionen för Kemi och Kemiteknik, vid Chalmers Tekniska Högskola

“Det är den enda möjligheten att nå nollutsläpp. Men just till cement som byggnadsmaterial så finns det inte så många alternativ, och då behöver man få ner utsläppen”. 

“Hade du frågat mig för tio år sedan hade jag sagt att det kanske inte var lönsamt, men priserna på utsläpp har gått upp så pass mycket att det snart kommer att kosta mindre att fånga in koldioxiden än att släppa ut den. Dessutom satsar EU hårt på det här, så det är sannolikt att det blir dyrare framöver att släppa ut koldioxid.”

“Det billigaste är ju förstås att inte göra någonting, det säger sig självt. Den här tekniken finns, och den fungerar, men det är inte billigt. Men i Norge har man väldigt höga skatter på utsläpp av koldioxid från naturgasutvinning, och där har de nått lönsamhet i sin CCS-teknik sedan länge. Har man bara tillräckligt höga skatter på utsläpp så får man ekonomi i det här.”

Läs mer om CCS-satsningen på Gotland: Koldioxidfri cement en ”glädjekalkyl” – regeringen sågas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]