Vätgas har under en lång tid varit i ropet som en alternativ energikälla. Men det är stor skillnad på vätgas och vätgas. Inför klimattoppmötet i Skottland varnar den australiske gruvmiljardären Andrew Forrest för bolag som försöker marknadsföra så kallad blå vätgas som ren.
Gruvmiljardär: "Sluta haussa blå vätgas"
Mest läst i kategorin
Det finns flera olika sätt att framställa vätgas. Det sättet som inte ger påverkan på klimatet kallas elektrolys. Den framställningen kräver å andra sidan stora mängder el. De flesta andra framställningsprocesser använder metan på något vis. En del bolag vill nu framställa så kallad “blå vätgas”, där tillverkaren använder metan, men fångar upp den.
Men miljardären och gruvmogulen Andrew Forrest säger i en intervju med Financial Times att stor produktion av den sortens vätgas sannolikt bara kommer att förstärka växthuseffekten ännu mer.
Framför allt handlar det om att läckorna i naturgasindustrins pipelines och anläggningar släpper ut mycket metan, vilket är en 80 gånger mer potent växthusgas än koldioxid. Metan står idag för ungefär 30 procent av växthusgaserna. Dessutom har tekniken för infångning så långt visat på stora brister.
Forrest kallar “blå vätgas” för den stora oljeindustrins “sista försök” och säger att han kommer att lobba gentemot världsledare och politiker för att de ska upprätta ett globalt ackrediteringssystem där bara “grön vätgas” – alltså gas som har blivit framställd med elektrolys – ska bli erkänd som klimatneutral.
Forrests utspel är inte bara ett utslag av omsorg för jordens framtid. Han vill ha det återuppstartade gruvbolaget Fortesque Metals Group klassat som ett bolag som framställer just grön vätgas. Forrest vill åstadkomma en årlig framställning av 15 miljoner ton fram till 2030. Tanken är att den ståltillverkning som Fortesque Metals Group ska använda sig av ska bli fossilfri genom just grön vätgas.
Ett problem i sammanhanget är dock att tillverkningen är energiintensiv. Den produktionsnivå som Forrest vill komma upp i kräver motsvarande hela Australiens dubbla elkonsumtion. Det har fått andra inom gruvindustrin att vända sig mot blå vätgas som ett enklare alternativ. Forrest vill istället bygga en jätteanläggning för elektrolys i Queensland.
“Jag tror verkligen på att det här måste bli gjort och att som en utsläppstung industri är vi i den bästa positionen att genomföra det”, säger Andrew Forrest till Financial Times.
Läs också:
Ny studie: Fördubbling av utsläpp i stålindustrin
SSAB slår förväntningar i tredje kvartalet