Elpriserna i Norrland är just nu de lägsta på 20 år. Samtidigt ligger priserna i södra Sverige på normal nivå, vilket skapat en stor kontrast i prisbilden mellan regionerna. En eftersatt vattentillförsel i söder, kombinerat med brist på alternativa energikällor förklarar skillnaderna.
Elen i Norrland rekordbillig – stor kontrast mot söder
Mest läst i kategorin
Dagens PS har tidigare skrivit om att elen under juni var dubbelt så dyr i södra Sverige som in norra. Skillnaderna är fortsatt stora, visar en ny sammanställning från energijätten Vattenfall.
Bolaget tillskriver skillnaden södra Sveriges “lägre tillgång av kärnkraft, vindkraft och fortsatta överföringsbegränsningar av vattenkraft från Norge. Samtidigt som vattenmagasinen i norra Sverige är välfyllda”.
De presenterar rapporten i ett pressmeddelande.
“Det vi ser just nu är den största skillnaden mellan elområdena en enskild månad. Främst beror det på en överföringsbegränsning mellan Norge och södra Sverige vilket ger lägre tillgång på norsk vattenkraft samt att i norra Sverige är det fullt i vattenmagasinen”, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Det rörliga elpriset för augusti är cirka 35 öre/kWh för elområde 3 (Södra Mellansverige) och 42 öre/kWh för södra Sverige, dvs elområde 4. I elområdena 1 och 2 (Norra Sverige och norra Mellansverige) är det rörliga elpriset för augusti cirka 15 öre/kWh.
Ovanligt lite blåst i södra Sverige
Vindkraften har levererat ungefär 70 procent mot normalt för årstiden till följd av svaga vindar. Kärnkraften producerar på ungefär halv effekt främst på grund av revisioner. Södra Sverige känner även av begränsningen av överföringen från norr till söder vilket Svenska Kraftnät beslutat om för att kunna säkerställa en hög leveranskvalité.
Råvarupriserna har återhämtat en stor del av raset till följd av coronakrisen vilket har fått fastprisavtalen att gå upp något sedan i våras. Dessa ligger på en nivå runt 30-40 öre/kWh i dagsläget.
Elpriserna i Tyskland har stigit något vilket påverkar de svenska priserna uppåt.
“Under hösten brukar normalt den största delen av årsnederbörden komma i vattenkraftsområdena men skulle regnet utebli kan elpriset komma att stiga snabbt. För att vara lugn så skulle jag rekommendera ett avtal med fast pris i ett eller tre år med bytesrätt. Då får du ett elpris som inte kan gå upp och kan teckna om till ett lägre pris om elpriset faller ytterligare”, säger Jonas Stenbeck.