Dagens PS

Deppa inte! Nu går miljöomställningen i raketfart – regeringens samordnare

Regeringens nationella samordnare för Fossilfritt Sverige Svante Axelsson ger oss hopp om klimatomställningen. (Foto: TT)
Regeringens nationella samordnare för Fossilfritt Sverige Svante Axelsson ger oss hopp om klimatomställningen. (Foto: TT)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 14 okt. 2020

Det är lätt att bli deppad i onödan när man lyssnar på experter som Greta Thunberg och Johan Rockström. Det varnar regeringens nationella samordnare för Fossilfritt Sverige – Svante Axelsson – för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det beror på att lösningar nu genomförs i raketfart samtidigt som vi fokuserar för hårt på de miljömässiga hoten.

Svante Axelsson utvecklar resonemangen i podden Tekniksnacket där även Carl-Johan Linér, vd för SaltX Technology, deltar i samtalet kring omställningarna till ett mer miljöanpassat samhälle.

Sånt drag nu

– Vi är mentalt inte med. Fattar inte hur fort det går. Kunskapen om miljöfrågan är större än lösningarna. Vi kan ställa om samhället snabbare än vi tror, utan att göra avkall, säger Svante Axelsson, och fortsätter:
– De råa kapitalistiska krafterna ställer om. Jag känner hoppfullhet. Det är sånt drag nu i miljöfrågorna. Allt går i takt mellan olika delar i samhället. De goda kapitalisterna chockar systemet.

Han understryker att det är lätt att bli omotiverat dyster när man hör Greta Thunberg.

Receptet

– Greta har rätt i problembilden globalt – och att det är akut. Men Greta har inte receptet hur man ska göra. Där är hon lite schablonmässig. Det har hon inte koll på; hur fort det går, säger Svante Axelsson.

Han tar Preem som exempel där det var det gröna alternativet som lönade sig, och därför valde man att inte genomföra ett raffinaderi baserat på fossila bränslen. Svante Axelsson lyfter också fram samarbetet, döpt till Hybrit, mellan LKAB, SSAB och Vattenfall för att gå över till fossilfri tillverkning av stål.

ANNONS

Han lyfter fram LKAB, SSAB, Cementa, Volvo Cars och Volvo AB som exempel på bolag som gjort planer för att ställa om till fossilfria verksamheter.

Samarbete

Carl-Johan Linér, industriman med förflutet från ABB, som nu leder det svenska energilagringsföretaget SaltX Technology, understryker vikten av samarbete där det finns en stor mängd svenska mindre utvecklingsföretag som har världsledande lösningar för att ställa om till ett mer miljöanpassat samhälle, men som behöver samarbeta med större svenska bolag. Och att de större företagen kan bli bättre på att samarbeta med dessa ledande svenska utvecklingsföretag för att öka hastigheten i omställningen.

– Vi har ett bra klimat för lösa det här. Vi är bra på att samarbeta. För det är många tekniker som ska lösa det här. Ett bra exempel är i Helsingfors där man har en tävling för hur man ska bli fossilfri. Ett grepp från stadens perspektiv, säger Carl-Johan Linér.

Han varnar dock för att en del bolag fortfarande bromsar och att det i vissa fall finns en externt kommunicerad plan för omställning och en intern som kan vara mer konserverande. Han tar cementindustrin som exempel där man redan i dag skulle kunna ställa om från fossilt till elektriskt när man producerar cement.

Sverige – unik position

– Vi ska bli det första välfärdsland som ställt om. Vi ska göra Trump avundsjuk. På grund av att vi har företag som ställer om och som därför säljer bättre. Sverige har en unik position. Sverige kan visa att det inte är lidande att ställa om. Utan tvärtom. Då blir det en kapplöpning ut ur fossilsamhället, säger Svante Axelsson.

På det internationella planet har oljebolagen på allvar börja ställa om.

– Preems omställning underskattas. Deras besked är viktigare ur ett globalt perspektiv än ur ett svenskt. Exxon, BP och andra pekar på racet ut ur fossilsamhället. Det gör att man blir hoppfull.

ANNONS

Det kan också bli svårt för bolag att inte följa med i utvecklingen mot ett mer miljöanpassat samhälle, även om man gärna skulle vänta.

– Volkswagen och Volvo exempelvis har konstaterat att man blivit tvungna att ställa om snabbare än man tänkt sig på grund av Elon Musk. Många bolag är stressade över att det går för långsamt. De ser en stark marknad där ute. Företagen ser samtidigt att om de inte är fossilfria kring 2030 finns man inte kvar på marknaden. Så akut är läget.

Ett annat exempel är Heidelberg-ägda Cementa, som kan ta ett stort steg i omställningen om ett fossilfritt Sverige.

– Om Trafikverket bestämmer sig för att bara köpa klimatsmart cement då är affären i praktiken i hamn.

Mindre utvecklingsföretag kan spela en viktig roll i omställningen, men kan behöva bättre stöd än vad som ofta är fallet i dag.

Stödjande politik

Här ser Svante Axelsson en möjlighet att politiken kan bli bättre på att stödja de mindre bolagen.

– Staterna måste jobbat tajtare mot företagen. Och samordna med exempelvis statliga garantier.

Carl-Johan Linér efterlyser här ett större engagemang från större bolag att inkludera mindre utvecklingsbolag för att på så sätt snabba på utvecklingen.

ANNONS

– Det är viktigt att vi får komma till. Att vi får tillgång till de större företagen.

Ovanlig karriär

Svantes Axelsson har en mycket ovanlig karriär. Han har gått från en akademisk karriär som lärare i nationalekonomi på Lantbruksuniversitet i Uppsala till civilsamhället som generalsekreterare på Naturskyddsföreningen och är nu regeringens samordnare för Fossilfritt Sverige.

– En väldigt bra process. Att gå vidare som akademiker för att se om det funkar i verkligheten. Som akademiker lär man sig tänka stringent och olika perspektiv. Och som generalsekreterare hur man påverkar samhället med opinionsbildning. När jag fick frågan att bli samordnare i hos regeringen hamnade jag i spindelnätet mitt mellan politiken och näringslivet.

Osten lockar

– De ekonomiska styrmedlen är inte tillräckligt bra utformade. Jag som miljöekonom har alltid sagt att man ska ha pris på skadliga utsläpp. Börja byta spår. Vi har inte så långt tid kvar. Då är det som verkligen funkar bra kvotplikter. Man tvingar in det goda fast det är dyrare. Annars får man böta skyhögt, säger han och utvecklar:

– Vi ska inte bara använda piska morot, utan även ost. Osten lockar fram något som inte finns i dag.

Läs mer: Saltbolaget ska göra Helsingfors CO2-neutralt

Läs mer: Knepigt för svensk energiförsörjning – hör Kraftnäts ansvarige berätta

ANNONS

Läs mer: Så kommer corona påskynda energiomställningen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]