En ny LAS-lag beräknas vara på plats 2022, men redan nu har detaljer från ett förslag avslöjats. Fackförbundet Byggnads är kritiska över utformningen. “Den kunde lika gärna kunde varit ett beställningsjobb direkt från Svenskt näringsliv”, säger Byggnads förbundsordförande.
Byggnads kritiskt mot LAS-förslag: "Pinsamt misstag"
Mest läst i kategorin
“Utredningens förslag har en sådan extremt kraftig slagsida i arbetsgivarnas favör att den lika gärna kunde varit ett beställningsjobb direkt från Svenskt näringsliv”, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
I januariavtalet står tydligt att förslaget om ”moderniserad arbetsrätt” inte ska rubba balansen mellan fack och arbetsgivare. Nu när allt mer innehåll från LAS-utredningen kommit ut är det uppenbart att utredningen fullständigt struntat i den formuleringen.
“Eftersom utredningen blundat för innehållet i avtalet måste den ses som ett avsteg från överenskommelsen i Januariavtalet. Ett pinsamt misstag från regeringen som borde glömmas bort snarast möjligt”, säger Johan Lindholm.
Avsteg från den svenska modellen, menar Byggnads
Kärnan i den svenska modellen är att fack och arbetsgivare har den detaljkunskap som krävs för att tillsammans utarbeta lösningar som är skräddarsydda för respektive bransch. En helt överlägsen modell som under årtionden gett anställda reallöneökningar samtidigt som den gjort svenska företag konkurrenskraftiga.
Byggnads anser att det är den modellen som ska gälla även i framtiden.
Därför anser förbundet att frågan om arbetsrätten även den borde hanteras branschvis i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.
“Att försöka tvinga på en one size fits all-lösning för så vitt skilda branscher som industri, vård eller bygg kommer bli en tvångströja som allvarligt skadar den svenska arbetsmarknaden”, säger Johan Lindholm.