Dagens PS

Affärsvärlden tvekar på Afry

Jonas Gustavsson, vd och koncernchef Afry. (Foto: Afry)
Jonas Gustavsson, vd och koncernchef Afry. (Foto: Afry)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 06 mars 2020

Afry har gått bra på börsen under det senaste året med en uppgång på över 50 procent. Tack vare förvärvet av finska Pöyry år 2018 är tidigare ÅF nu Nordens största teknikkonsultbolag med drygt 20 miljarder i årsomsättning, och koncernen har värderats upp på börsen. Kanske för mycket, ifrågasätter Affärsvärlden?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2010-talet har varit bra år för Afry. Tack vare stabil lönsamhet i termer av rörelse­marginal på stadigt växande volymer har de ökat sina vinster kraftigt. Koncernens mål är att över en konjunktur­cykel ha en rörelsemarginal (ebita) på 10 procent, samt en tillväxt på 10 procent.

Afry har en bit kvar till sin målbild. Jonas Gustavsson, vd och koncernchef, beskriver marknaden som stabilt god med undantag för att fordonskunderna håller igen på utgifter. Ledningen antyder att de har förvärv i sikte återigen, efter att integrationsperioden med Pöyry är avklarad.

Utmaningar som ligget framåt är bland annat löneinflationen och att hantera en sämre marknad kommande år. Undersökningsföretaget Euroconstruct varnar för svag byggkonjunktur i Norden. Men med en god historik med 11 procent årlig tillväxt och tack vare företagets storlek lägger värderingen av aktien ingen större vikt på dessa risker.

Det verkar som att Afry rullar på bra med en lyckad konsolidering av Pöyry. Dock hade företaget svag tillväxt förra året och antalet anställda växter inte lika starkt. Detta kan visa på minskad framtida tillväxt.

Affärsvärlden antar att den totala tillväxten stannar kring 5 procent kommande år. Parat med stabilt höga marginaler ger det en vinst kring 2,2 miljarder (ebita) 2022. Den nuvarande ev/ebita-multipeln för ÅF är 15 mot 13 för våra jäm­förelsebolag. Om aktien behåller den premievärderingen så finns en avkastningspotential runt 20 procent i korten.

Ur det perspektivet är värderingen rimlig. Deras råd för aktien blir neutral.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]