Dagens PS

WSJ-källor: Huawei kan spionera i hemlighet

Huawei har i hemlighet byggt bakdörrar som gör att företaget kan komma åt mobila nätverk, enligt amerikanska myndighetspersoner, rapporterar Wall Street Journal. (Foto: TT / montage)
Huawei har i hemlighet byggt bakdörrar som gör att företaget kan komma åt mobila nätverk, enligt amerikanska myndighetspersoner, rapporterar Wall Street Journal. (Foto: TT / montage)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 12 feb. 2020Publicerad: 12 feb. 2020

I dagens techbrief berättar vi bland annat om de nya anklagelserna mot Huawei och om jättesumman som Spotify betalar för The Ringer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

WSJ: Huawei kan spionera i hemlighet

Huawei har i hemlighet byggt bakdörrar som gör att företaget kan komma åt mobila nätverk, enligt amerikanska myndighetspersoner, rapporterar Wall Street Journal.

Vanligtvis ser telekomutrustningsbolagen till att stänga sig ute från nätverket utan operatörernas tillstånd. Men i Huaweis fall ska bolaget ha byggt utrustning där man fortsatt har tillgång till nätverket.

WSJ:s källor ville inte säga var de tror Huawei har låtit denna möjlighet kvarstå i nätverket. Det tillades att andra telekombolag saknar samma förmåga medan Huawei har haft den i över ett årtionde. Och enligt källorna ska USA sent i fjol ha valt att dela dessa uppgifter med sina allierade, inklusive Storbritannien och Tyskland.

USA har länge betraktat Huawei som ett spionredskap åt Peking och stängt ute bolaget helt från egna marknaden. Huawei dementerar anklagelserna. (Finwire)

Förvärv kostar Spotify 250 miljoner dollar 

Musiktjänsten Spotify presenterade häromdagen ett förvärv av The Ringer som erbjuder podcast-innehåll inom sport och nöje. De finansiella detaljerna hölls hemliga men nu säger en källa till Bloomberg News att Spotify betalar 250 miljoner dollar.

Av den summan betalas 200 miljoner direkt och följs av en senare betalning på 50 miljoner dollar. Genom affären har Spotify plöjt ned över 600 miljoner dollar i sin satsning på podcasts. (Finwire)

ANNONS

Samsungs nya mobil kostar över 16 000 kronor 

Samsung släpper flera nya telefoner däribland den nya serien Galaxy S20. Telefonerna är förberedda för 5G. I övrigt innehåller de prestandahöjningar och förbättrad kamerateknik.

Den koreanska teknikjätten släpper också en första telefon från företaget som går att vika trots att den har glasskärm. Telefonen heter Galaxy Z Flip. Priset är förhållandevis högt för en telefon.

Samsung har satt det rekommenderade priset till 16 300 kronor. (Finwire)

Även Facebook nobbar mobilmässan

Facebook är det senaste bolaget att tacka nej till att medverka vid årets mobilmässa i Barcelona på grund av coronaviruset. Det rapporterar BBC.

Mer än en handfull bolag har nu sagt nej till att delta vid eventet; Ericsson, Amazon, Intel, LG, Sony och Nvidia.

Avhoppen har fått arrangören GSMA att överväga att helt skrota mässan. Enligt spanska medier ska ett beslut om mässan fattas på fredag. Mobilmässan är det största eventet inom mobil- och telekombranschen och lockar årligen 100 000 besökare, varav 6 000 är från Kina som är hårdast drabbat av viruset.

Årets mässa kommer trots avhoppen att kunna stoltsera med över 2 800 bolag, enligt GSMA. Eventet äger rum mellan den 24 och 27 februari. (Finwire)

ANNONS

Techjättarnas förvärv granskas “i studiesyfte”

Den amerikanska federala handelskommissionens begäran om dokument av tidigare företagsaffärer från de fem stora teknikjättarna är i studiesyfte. Det uppgav FTC-ordförande Joseph Simons under ett konferenssamtal.

Simons tillade att medan det inte rör sig om en rättslig order kan granskningen leda till att företagen tvingas backa på vissa av affärerna.

Förfrågan om tidigare affärer som inte omfattas av Hart-Scott-Rodino Act är skickade till Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft och Facebook. Företagen måste ge besked om villkoren, omfattningen, strukturen och syftet bakom affärerna. Studien sträcker sig från 2010 till slutet av förra året. Totalt omfattas hundratals affärer. (Finwire)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]