Dagens PS

Wikipedias nödrop: AI-robotar tömmer resurserna

Wikipedia varnar för att AI tar för mycket bandbredd. (Foto: Wikimedia commons och Getty Images)
Wikipedia varnar för att AI tar för mycket bandbredd. (Foto: Wikimedia commons och Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 03 apr. 2025Publicerad: 03 apr. 2025

Ett osynligt hot plågar nätets kunskapsbank. Okänd aktivitet sätter press på servrarna, en kamp mot klockan har inletts.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wikimedia Foundation varnar för att den intensiva datainsamlingen från AI-robotar hotar stabiliteten i deras projekt. Sedan januari 2024 har bandbredden för nedladdning av multimediainnehåll ökat med hela 50 procent, vilket sätter en enorm press på deras servrar, skriver Ars Technica.

Detta problem är inte unikt för Wikimedia. Även andra projekt inom öppen källkod har upplevt liknande utmaningar. AI-företag använder sig av automatiserade robotar för att samla in stora mängder data från plattformar som Wikipedia och Wikimedia Commons, som innehåller 144 miljoner mediafiler under öppna licenser.

Denna massiva datainsamling har lett till betydande tekniska och ekonomiska kostnader för Wikimedia, ofta utan att de får den nödvändiga källhänvisningen som är avgörande för att upprätthålla deras volontärbaserade ekosystem.

Konkreta exempel på belastningen

Ett exempel på den ökade belastningen var när den tidigare amerikanska presidenten Jimmy Carter avled i december 2024. Hans Wikipedia-sida fick som väntat miljontals visningar. Men den verkliga belastningen kom när användare samtidigt streamade en 1,5 timme lång videodebatt från Wikimedia Commons. Denna händelse fördubblade den normala nätverkstrafiken och överbelastade tillfälligt flera av deras internetanslutningar.

Wikimedia-ingenjörer lyckades snabbt dirigera om trafiken för att minska överbelastningen, men händelsen avslöjade ett underliggande problem: den grundläggande bandbredden hade redan förbrukats till stor del av robotar som samlade in media i stor skala.

Miljonkupp mot Kina – hackare erbjuds drömlön

En mystisk aktör söker hackare för att ta över kinesiska webbsidor. Oklara motiv och löften om stora summor väcker frågor. En mystisk och minst sagt

ANNONS

Senaste nytt

Tekniska utmaningar och kostnader

Wikimedia har upptäckt att robotar står för 65 procent av de mest kostsamma förfrågningarna till deras kärninfrastruktur, trots att de endast utgör 35 procent av de totala sidvisningarna. Detta beror på att robotar ofta genomsöker obskyra och sällan besökta sidor, vilket tvingar Wikimedia att hantera dessa förfrågningar direkt från deras datacenter.

ANNONS

Till skillnad från människor, som oftast tittar på populära och ofta cachade artiklar, genomsöker robotar hela arkivet utan urskillning. Detta gör att cachningssystem, som är utformade för förutsägbara mänskliga beteenden, blir ineffektiva.

Robotar som undviker upptäckt

Många AI-robotar följer inte de etablerade reglerna för datainsamling. Vissa ignorerar instruktioner i robots.txt, medan andra maskerar sig som mänskliga besökare genom att förfalska webbläsarens användaragent. Vissa robotar roterar till och med genom bostads-IP-adresser för att undvika blockering.

Detta tvingar Wikimedia:s driftssäkerhetsteam att ständigt försvara sig mot dessa robotar. Varje timme som läggs på att begränsa robotar eller hantera trafikspikar är tid som inte kan läggas på att stödja bidragsgivare, användare eller tekniska förbättringar.

Rapport: Så hjärntvättar AI-assistenter dig att älska USA

En ny svensk studie visar att AI-assistenter som Gemini och GPT 4o har inbyggda preferenser för vissa varumärken och länder, vilket kan påverka

Framtida lösningar och utmaningar

Wikimedia betonar vikten av att tillhandahålla “kunskap som en tjänst”, men de påpekar samtidigt att deras infrastruktur inte är gratis. De arbetar nu med initiativet WE5: Responsible Use of Infrastructure, som syftar till att hitta systemlösningar på problemet.

En potentiell lösning kan vara bättre samordning mellan AI-utvecklare och resursleverantörer, genom dedikerade API:er, delad infrastrukturfinansiering eller mer effektiva åtkomstmönster. Utan praktiskt samarbete riskerar plattformar som har möjliggjort AI-utvecklingen att få svårt att upprätthålla tillförlitlig service.

Wikimedia:s varning är tydlig: fri tillgång innebär inte frihet från konsekvenser.

ANNONS

Sömnapparna – din värsta fiende i sängen?

I en tid där hälsa och livslängd har blivit ett stort intresse inom teknikvärlden, har sömnappar blivit extremt populära. Forskare varnar nu för att dessa

Läs också:

Nya larmet: Ökad risk för inavel i Sverige. News 55

Blodröd onsdag på börsen: “Spararna behöver behålla lugnet!” E55

Barr bryter tystnaden om miljardaffären. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]