Dagens PS

Vilken rysare Åsa - där rök Q3:ans vinst!

Swecos nedskrivningar för den tyska verksamheten ser ut att sluka hela resultatet från det tredje kvartalet. (Foto: TT)
Swecos nedskrivningar för den tyska verksamheten ser ut att sluka hela resultatet från det tredje kvartalet. (Foto: TT)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 21 dec. 2020Publicerad: 21 dec. 2020

Swecos nedskrivningar på 290 miljoner kronor beskrivs som resultatet av systematiska och kulturella misstag – och vissa sträcker sig från projekt som är över 10 år gamla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På en presskonferens under måndagen beskriver Swecos finanschef Olof Stålnacke nedskrivningarna som grundade i kulturella problem och inte individuella snedsteg.

“När det handlar om de här summorna är det inte individuella misstag utan mer av systematiska misstag”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

I samband med rapporten för det tredje kvartalet meddelade Sweco att en granskning av den tyska verksamheten hade inletts.

Då flaggade bolaget för potentiella nedskrivningar upp till 120 miljoner kronor.  I stället visade sig att felaktigheterna var värderade till över det dubbla och nedskrivningarna ser ut att sluka hela resultatet från det tredje kvartalet.

På eftermiddagen hade Swecos aktie fallit med 6 procent.

Över 10 år av systematiska misstag

Sweco har sedan 2016 haft en uttalad förvärvsstrategi på den tyska marknaden. Det är dock inte de förvärvade bolagen som ger upphov till nedskrivningen.

I stället är det gamla projekt som är utgångspunkten för felaktigheterna i verksamheten.

“Det är definitivt så att flera av projekten med störst påverkan kommer från relativt gamla projekt. Ibland upp till tolv år”, kommenterar Olof Stålnacke.

ANNONS

Det innebär att de systematiska bristerna i företagskulturen inte enbart har funnits under Swecos nuvarande vd Åsa Bergman. Utan om Olof Stålnackes tidslinje stämmer har många av projekten inletts under den före detta koncernchefen Tomas Carlsson – som nu är vd för NCC.

Läs mer: Sweco gör nedskrivning på 290 miljoner kronor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]