Dagens PS

"Vi har inte tid att vänta" – AI-experten vill väcka Sverige

Inte tid att vänta med AI
"Vi investerar på tok för lite i AI. I USA går 45 procent av alla startup-investeringar till AI-bolag. I Europa är siffran under 25 procent", konstaterar Modlitba. (Foto: Paulina Modlitba / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 25 apr. 2025Publicerad: 25 apr. 2025

Svenskarna är inte emot AI – men vi tvekar. Det kan kosta oss hundratals miljarder om vi inte vaknar och hänger med i utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Paulina Modlitba, folkbildare i AI och flitig gäst i Nyhetsmorgon, gästade scenen på eventet AI Unlocked. Hon har ett budskap som är svårt att ignorera:

Sverige är nyfikna på artificiell intelligens – men håller tillbaka där det gäller som mest.

Paulina Modlitba
Paulina Modlitba presenterar sig som framtidsinfluencer och berättar om hur hon ser på svenskarnas användning av Artificiell Intelligens. (Foto: Dagens PS)

Enligt siffror som Paulina presenterar har 34 procent av svenskarna använt ett AI-verktyg det senaste året. Men bara tre procent känner sig bekväma med att dela information för att träna tekniken.

Läs även: Svenskarna larmar: Skärp AI-lagarna nu. Dagens PS

Företagen vaknar – men inte tillräckligt

I näringslivet har det ändå börjat röra på sig. För ett år sedan använde 10 procent av företagen generativ artificiell intelligens. I dag är siffran 25 procent – och bland storföretag med fler än 250 anställda hela 43 procent.

De vanligaste användningsområdena? Juridik, finans, vetenskap och teknik.

Men det stannar ofta där.

ANNONS

“I Sverige är vi bra på att testa men sämre på att skala. Nästan 80 procent av alla projekt rinner ut i sanden”, säger Modlitba.

Problemen är klassiska: Oklara mål, bristande intern övertygelse och – kanske viktigast – avsaknaden av en tydlig datastrategi.

ANNONS

Senaste nytt

Europa halkar efter

Den ekonomiska effekten av tekniken kan bli enorm. Enligt beräkningar kan produktiviteten öka med 37 procent till 2035 och bidra med 500 miljarder till svensk BNP – om vi lyckas ta vara på potentialen.

Men investeringarna säger något annat.

“Vi investerar på tok för lite i AI. I USA går 45 procent av alla startup-investeringar till AI-bolag. I Europa är siffran under 25 procent”, konstaterar Modlitba.

Satsningarna i Sveriges vårbudget? Bland annat 30 miljoner kronor, riktade till Försäkringskassan och Skatteverket för att testa tekniken i kontrollerade miljöer. För lite och för långsamt, menar föreläsaren.

Så kommer du igång med AI

Trots ambivalensen finns ingen tid att förlora. Modlitba ger några konkreta råd:

ANNONS
  1. Identifiera var AI skapar värde i din verksamhet
  2. Börja smått – men gör det nu
  3. Använd chattbaserade verktyg som bollplank

“Generativ AI är din bästa vän i resan”, säger hon. Budskapet är tydligt: Sverige är inte negativt till artificiell intelligens, bara osäkert. Men osäkerhet håller inte i längden – inte i en värld som rusar framåt.

Läs mer: Din AI-chattbot – en energislukare värre än din brödrost. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS