Dagens PS

Västlänken försenas flera år – byggbolag begär 4,5 miljarder extra

Västlänken
Västlänken har varit ett kontroversiellt projekt i Göteborg. (Foto: TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022

Tågtunneln Västlänken försenas med ytterligare fyra år. Trafikverkets förhoppning om att öppna tunneln för trafik 2026 grusas. Samtidigt växer notan från två till sex miljarder.

ANNONS
ANNONS

Byggbolaget AGN Haga begär 4,5 miljarder mer än avtalat för bygget av tågtunneln och skriver upp den förväntade öppnandet till 2030-talet. Det skriver Dagens Nyheter.

Uppskjutet med flera år

Trafikverkets plan var att den stora infrastrukturella satsningen skulle vara öppen för trafik i slutet av 2026. Men flera delmoment har meddelat flera års förseningar vardera. Etapp Korsvägen är uppskjuten med tre år och det italienskledda konsortiet AGN Haga meddelade i september att deras del av bygget inte kommer vara färdigt innan 30 september 2030. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Mångdubbel nota

I ett brev till Trafikverket den 15 september krävde man både längre tid på sig att färdigställa arbetet, samt ytterligare kompensation på 4,5 miljarder kronor. Det är en markant ökning från 2,3 miljarder till 6,5 miljarder kronor.

Egentligen skulle vägstycket mellan Haga mot Korsvägen stått klar den 5 juli 2020. Men arbetet har lidit av flera uppskjutna slutdatum. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Läs även:

Västlänken försenas

Trafikverket klarar inte att bygga ut tågtrafiken

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]