Danska forskare har slagit världsrekord för överföringshastighet gällande data där ett datorchipp kan överföra all världens internettrafik varje sekund.
Nytt världsrekord för datorchipp – rekordsnabbt
Mest läst i kategorin
Den genomsnittliga internettrafiken i världen är ungefär en petabit per sekund och nu har en grupp danska forskare på Köpenhamns Tekniske Universitet kommit på ett sätt att höja den hastigheten markant, skriver New Scientist.
“Det vi sänder är två gånger så mycket”, säger Asbjørn Arvad Jørgensen som leder forskningen vid universitet.
Forskarna har använt sig av ett fotoniskt chipp, en teknik som gör att optiska komponenter kan byggas in på datorchipp, för att dela upp en dataström i tusentals separata kanaler och överföra dem alla på en gång i en fiberoptisk kabel över nästan åtta kilometer.
Nytt världsrekord med ett enda datorchipp
Det är alltså nytt världsrekord med gigantiska 1,84 petabits (1 840 terabit) data per sekund via en fiberoptisk kabel, vilket är nästan den dubbla trafiken som går genom hela internets stamnät per sekund av världens samlade befolkning. Rekordet gäller överföring med ett enda datorchipp som källa, vilket leder till skapandet av enkla chipp som kan skicka mycket mer data än befintliga modeller, minska energikostnaderna och öka bandbredden.
Det återstår dock ett ganska väsentligt problem. I nuläget finns det ingen dator som kan ta emot den mängden information på en gång.
Läs även: Chipp som kan äventyra bilars säkerhet säljs på grå marknad
Läs även: Stopp för chip till Kina – USA stoppar export av AI-chip
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.