Dagens PS

Varför sprutar det metangas ur Siljan?

Unika fontäner av metangas ur Siljan
Forskare från Chalmers är häpna över de unika, koncentrerade metangasutsläpp man upptäckt i Siljan och nu ska forska vidare kring. (Foto: Mats Budh/Chalmers)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 08 apr. 2025Publicerad: 08 apr. 2025

Forskarna är överraskande, närmast häpna. Det sprutar metangas ur Siljan på ett sätt forskare ”aldrig tidigare observerat vid en sjö”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När du läser om metan brukar det handla om att kor fiser. Efter att ha läst den här texten kommer du att skämta om att ”det kanske handlar om sjökor?”

Metan, även kallad sumpgas eller gruvgas, är – bland mycket annat – den växthusgas som efter koldioxid står för det största bidraget till den globala uppvärmningen.
för det näst största bidraget till den globala uppvärmningen.

60 procent av jordens utsläpp av metan beror dock på mänsklig aktivitet och under de senaste 200 åren har halten av metan i atmosfären fördubblats.

Den här historien börjar dock betydligt längre tillbaka i tiden – 370 miljoner år tidigare för att vara hyfsat exakt.

Då träffade en meteorit jorden och skapade den nedslagskrater vi i dag känner som Siljansringen med flera sjöar där Siljan är den största.

Arktis slår nytt rekord för växthusgaser. Dagens PS

”Aldrig tidigare observerats”

Nu handlar det om oväntat kraftiga metanutsläpp från flera platser i Siljan. Så långvariga och koncentrerade metanutsläpp har aldrig tidigare observerats vid en sjö och forskare från Chalmers ska nu undersöka om utsläppen är unika för Siljan eller om de skulle kunna ske i någon annan sjö i världen.

I studien, som letts av Johan Mellqvist och Vladimir Conde vid Chalmers, mätte forskarna metanutsläpp från Siljansringens sjöar under två perioder 2023 och 2024. Resultaten överraskade forskarna, på flera sätt.

ANNONS

Senaste nytt

Fontäner av metangas

ANNONS

På ett flertal ställen identifierades så kallade ”hotspots”: tydligt lokaliserade utsläppsplatser med kraftiga metanläckage som bildade gasplymer i luften.

När forskarna upprepade mätningarna på samma platser drygt ett halvår senare kvarstod de kraftiga utsläppen, som beräknades till cirka 3,5 ton metan per år, vilket motsvarar 85 ton koldioxidekvivalenter per år.

”De naturliga metanutsläppen från Siljansringen verkar vara betydligt mer omfattande än vad som tidigare varit känt. På vissa platser mätte vi utsläpp som var upp emot 300 gånger högre än vad som normalt brukar förekomma i sjöar”, säger Johan Mellqvist, som är professor i optisk fjärranalys vid Chalmers.

”Ger viktiga insikter”

Han påpekar att metan är en potent växthusgas med en betydligt högre global uppvärmningspotential än koldioxid.

”Att metanutsläppen vid Siljan är så omfattande ger viktiga insikter om Sveriges naturliga växthusgasbudget och metanutsläppskällor. Visserligen har de enskilda utsläpp vi identifierat en liten påverkan sett till landets totala växthusgasbudget, men vi vet inte om det finns fler sådana här kraftiga utsläpp, och hur de varierar över tid”, säger Mellqvist.

Vanligtvis sker metanläckage från sjöar i form av så kallade ”bubbelutsläpp”. Det är sporadiska, utspridda läckage som kan poppa upp lite här och där över vattenytan.

”Otypiskt och ganska märkligt”

”Det är otypiskt och ganska märkligt att utsläppen var så ofantligt koncentrerade. Vad vi vet har den här typen av väldigt lokaliserade utsläpp aldrig tidigare uppmätts vid sjöar”, säger Johan Mellqvist.

ANNONS

En nyckelfråga är varifrån metanutsläppen kommer. Ett alternativ är att de består av så kallad djupgas från underjorden: en konsekvens av att meteoritnedslaget vid Siljan drog med sig organiskt material djupt ner i marken, material som fortfarande bildar läckande metangas.

Ett annat alternativ är att utsläppen kommer från metanfickor, fickor av sediment en bit ned i sjöbottnen som läcker metan.

Arktis slår nytt rekord för växthusgaser. Dagens PS

Utsläpp från Norges sopor ska fångas in i jättesatsning. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Larry Fink om världens kapital
Spela klippet
Makro

Därför vill fondjätten se en jämnare fördelning av världens kapital

13 apr. 2025
ANNONS
ANNONS