Dagens PS

Utländskt kärnavfall kan ge Finland strålande inkomst

Det finns kärnkraft i 38 länder, men slutförvaret är ännu inte löst, varför Finland skulle kunna tjäna tusentals miljarder på att ta emot utländskt kärnavfall. 
Det finns kärnkraft i 38 länder, men slutförvaret är ännu inte löst, varför Finland skulle kunna tjäna tusentals miljarder på att ta emot utländskt kärnavfall. (Foto: Wikimedia Commons/D5481026)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 apr. 2023Publicerad: 26 apr. 2023

Finlands slutförvar av uttjänt kärnbränsle i Euraåminne ska vara klart om ett år och det utländska intresset är stort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eftersom slutförvar av uttjänt kärnbränsle är en fråga som ännu inte är löst finns det en stor marknadspotential, globalt handlar det om över 4 500 miljarder kronor, det rapporterar Svenska Yle.

Utländskt använt kärnbränsle

I 38 länder finns det kärnkraftverk och det land som kommit längst med slutgiltig placering av använt kärnbränsle är Finland.

Slutförvaret i finska Euraåminne är en grotta i urberget och enligt planerna ska det bli klart om ett år.

Medborgsrinitiativet Ydinasia vill snabba på utbyggnaden av kärnkraft och tycker att Finland ska undersöka om det är möjligt att ta emot andra länders kärnavfall.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

En lösning på klimatkrisen

De som står bakom medborgarinitiativet räknar med att det enbart från europeiska länder finns mer än 100 miljarder euro, drygt 1 139 miljarder kronor, att tjäna på slutförvaring.

“På europeisk nivå handlar det om över hundra miljarder euro som har reserverats för slutförvaring av använt kärnbränsle”, säger Rauli Partanen, till Svenska Yle.

Han är en av dem som står bakom medborgarinitiativet och han arbetar på tankesmedjan Think Atom, som tycker att kärnkraften är en lösning på klimatkrisen.

ANNONS

Globalt räknar han med att det handlar om cirka 400 miljarder euro, cirka 4 557,8 miljarder kronor.

Ingen vill ha det på sin bakgård

Peter Lund, energiprofessor vid Aalto-universitetet, forskar om energifrågor och hans bedömning överensstämmer med Rauli Partanens.

“Om Finland räddar Europa så är alla tacksamma och beredda att betala. Men om vi gör det, så blir vi ett avfallslager och då sänker vi oss till Rysslands nivå”, säger Peter Lund till Svenska Yle.

Han menar att marknaden är enorm eftersom ingen vill ha slutavfall av kärnbränsle på sin bakgård.

Det är tekniskt möjligt

Seniorexperten Jon Engström på Geologiska forskningscentralen forskar om hur slutförvaringen kan göras säkert i Finlands berggrund.

Han menar att det tekniskt sett är fullt möjligt att ta emot utländskt kärnbränsle, men att det handlar om tiotals år innan det kan göras.

“Men att placera använt kärnbränsle från utlandet i Euraåminne kräver mera utrymme i slutförvaringsgrottan och mera forskning, plus politiska beslut och lagändringar”, säger han till Svenska Yle.

ANNONS

Förbjudet enligt nuvarande lag

I dag förbjuder Finlands kärnenergilag import och slutförvaring av utländskt kärnavfall men lagen håller på att förnyas, en process som tar mer än fem år.

Huruvida slutförvar av utländskt kärnbränsle ska tillåtas eller inte i Finland är en fråga för landets politiker.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bakterier fångar giftigt uran

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]