Stridsflygplanet F-35 har blivit USA:s dyraste vapensystem och ligger nu redan mer än 2 000 miljarder kronor över de ursprungliga kostnadsberäkningarna.
USA:s militär kan inte reparera sina dyra F-35-plan
Mest läst i kategorin
På grund av reparationer som måste gå via entreprenörer är bara cirka hälften av USA:s flotta av stridsflygplanet F-35 i drift, massor av dessa dyra plan står still i väntan på reparation det rapporterar Vice.
Plan med problem
F-35 är ett stridsflygplan med problem, i slutet av september försvann ett plan över South Carolina efter att piloten kastats ut, planet återfanns kraschat efter några timmar.
Det är den senaste av en lång rad olyckor och missöden som de senaste åren har förstört F-35-plan.
Varje gång ett F-35-plan fattar eld eller förolyckas på annat sätt tjänar entreprenörer pengar och den totala projektkostnaden ökar.
“Kongressens undersökande arm”, den amerikanska myndigheten Government Accountability Office, GAO, utför oberoende granskningar av den federala amerikanska statsapparaten.
En rapport från GAO visar att USA:s F-35-plan är dyra och så svåra att reparera att de bara är tillgängliga för uppdrag under ungefär hälften av tiden.
Senaste nytt
Tredje part
Skötseln och underhållet av F-35:orna har lagts ut på tredje part, vilket är en av anledningarna till att jetplanen är så dyra.
Målet har varit att försvarsdepartementet ska ta över planets ruitinunderhåll men det går inte bra, det tar i genomsnitt 141 dagar att reparera ett plan, vilket visserligen är en förbättring sedan 2017 då det tog 172 dagar.
Andra saker har dock försämrats. År 2019 fanns det en eftersläpning på 300 delar som väntade på reparation, år 2023 är det antalet 10 000, men en del av det beror, enligt GAO, på att det totalt finns fler F-35:or.
Problemet har dock blivit så stort att försvarsdepartementet köper nya delar i stället för att vänta på reparation.
Enligt GAO ligger försvarsdepartementet 12 år efter schemat när det gäller att få igång sina reparationsverkstäder.
Förseningar och kostnadsökningar
Redan nu producerar F-35-programmet 125 stridsflygplan per år, men programförseningar vid färdigställandet av F-35-simulatorn hindrar USA:s försvarsdepartement från att slutföra de tester som krävs för att visa att programmet är redo för full tillverkningstakt, det skriver GAO.
Sedan den senaste kostnadsberäkningen 2019 har F-35-programmets totala upphandlingskostnad ökat med 13,4 miljarder dollar, drygt 147 miljarder kronor.
Förseningar i arbetet med att utveckla och modernisera kapaciteten för F-35 har ökat kostnaderna med 16,5 miljarder dollar, drygt 181,1 miljarder kronor.
F-35 Lightning II Joint Strike Fighter-programmet är USA:s försvarsdepartements dyraste vapensystemprogram och ligger nu 183 miljarder dollar, drygt 2008,8 miljarder kronor, över ursprungskalkylen.
USA:s försvarsdepartement uppskattar att det kommer kosta 1,7 biljoner dollar, cirka 18,66 biljoner kronor.
Majoriteten av den kostnaden, cirka 1,3 biljoner dollar, ungefär 14,27 biljoner kronor, är dock förknippad med underhåll av flygplanet.
Billigare än Gripen
Kungliga thailändska flygvapnet överväger att skaffa nya stridsflygplan och gynnar Lockheed Martins F-35. Bland argumenten hävdas att F-35 kostar mindre än Saab Gripen, skriver Aviacionline.
Det thailändska flygvapnets överbefälhavare ACM Napadej Dhupatemiya säger att Lockheed Martin har sänkt priset på F-35, från 142 miljoner dollar, cirka 1 558,76 miljoner kronor till 82 miljoner dollar, cirka 911,10 miljoner kronor-
Han tillägger att svensktillverkade Saab Gripen kostar 85 miljoner dollar styck, cirka 933 miljoner kronor, vilket gör att F-35 är inom det thailändska flygvapnets räckhåll, det skriver Aviacionline.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: USA pausar leveranser av F-35 – Kina inblandat Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.