Dorsey och Musk vill riva upp lagar. Kan kreatörer skydda sina verk? Läs mer om den oväntade alliansen och dess konsekvenser.
Upphovsrätt i graven? Musks och Dorseys oväntade pakt


Mest läst i kategorin
En kontroversiell debatt har blossat upp efter att Jack Dorsey, medgrundare av Twitter (nu X) och Square (nu Block), uttryckt en radikal åsikt:
“Radera all lagstiftning om immateriella rättigheter”.
Elon Musk, nuvarande ägare av X, instämde snabbt. Denna oväntade överenskommelse har skapat vågor i teknikvärlden och bland kreatörer, skriver Techcrunch.
Bakgrunden till debatten
Det är oklart vad som exakt föranledde dessa uttalanden, men de kommer i en tid då AI-företag, inklusive OpenAI, står inför rättsliga utmaningar. Dessa företag anklagas för att ha brutit mot upphovsrättslagar genom att använda upphovsrättsskyddat material för att träna sina AI-modeller.

AI-skräcken sprider sig i Sverige – desinformation största oron
En ny global undersökning visar att Sverige intar en position i bottenligan när det kommer till attityden gentemot artificiell intelligens. Svenskarna
Chris Messina, en teknikförespråkare, menar att Dorseys ståndpunkt kan ses som en reaktion på risken att AI-relaterade upphovsrättsbrott kan leda till orättvisa straff, liknande de som tidigare drabbat personer för cannabisinnehav.
Senaste nytt
Kritik och motstånd
Många har reagerat starkt mot Dorseys och Musks åsikter. Ed Newton-Rex, från organisationen Fairly Trained, anser att deras uttalanden är en “krigsförklaring mot kreatörer” vars arbete riskerar att exploateras för vinst.
Författaren Lincoln Michel påpekar att båda företagens framgångar är byggda på befintliga lagar om immateriella rättigheter och anklagar dem för att “hata konstnärer”.

Jeff Bezos hemliga miljardsatsning
I det tysta, långt från strålkastarljuset, pågår en revolution. En dold elbilsstartup, i hemlighet finansierad av ingen mindre än Jeff Bezos, förbereder
Dorseys försvar
Dorsey har försökt förklara sin ståndpunkt genom att föreslå “bättre modeller för att betala kreatörer”, och kritiserar det nuvarande systemet för att gynna “grindvakter” som inte betalar ut rättvist. Han hävdar att kreativitet är det som skiljer oss från AI, och att nuvarande lagar begränsar denna kreativitet.
Musks tidigare ställningstaganden
Musks instämmande är inte helt oväntat. Han har tidigare uttryckt skepsis mot patent, och för ett decennium sedan lovade Tesla att inte tillämpa sina patent mot företag som använde dem “i god tro”. Dock har Tesla senare stämt ett australiskt företag för patentintrång, men hävdade att det var en reaktion på en tidigare stämning.
Politisk påverkan
Det är viktigt att notera att gränsen mellan sociala medieinlägg och politisk handling suddas ut alltmer. Musks engagemang i politiken, inklusive hans planer på att skapa ett “departement för regeringseffektivitet”, visar på den potentiella påverkan dessa teknikprofiler kan ha på lagstiftningen.

Metas hemlighet: Riktar annonser mot deprimerade tonåringar
Metas algoritmer anklagas för att kartlägga tonåringars känslor. Nu slår en visselblåsare larm om riktad annonsering. En tidigare anställd på Meta, Sarah
Läs också:
Håll andan när gruset sopas bort: ”Flera dödsfall efter sopningen”. News 55
Experten: Så påverkar börsraset din pension. E55
USA:s omöjliga uppdrag – ett drama i 90 akter. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.