Dagens PS

Uniper deltar fortfarande i SMR-projekt i Oskarshamn

Trots beskedet om att inte bygga ny kärnkraft deltar Uniper i ett projekt som ska bygga en SMR-prototyp på Oskarshamns kärnkraftverks område
Trots beskedet om att inte bygga ny kärnkraft deltar Uniper i ett projekt som ska bygga en SMR-prototyp på Oskarshamns kärnkraftverks område. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2022Publicerad: 15 nov. 2022

Nyligen gick tyska Uniper ut med att de inte planerar att bygga någon ny kärnkraft, men planerna på en SMR-prototyp i Oskarshamn består.

ANNONS
ANNONS

Den tyska energijätten Uniper är hårt krisdrabbat och tas vid årsskiftet över av den tyska staten, vilket gör den tyska staten till delägare i alla Sveriges aktiva kärnkraftverk, det skriver Ny Teknik.

Tillsammans med KTH och reaktorbolaget Blykalla, deltar Uniper, via sitt dotterbolag Sydkraft Nuclear Power, i ett projekt som ska bygga en prototyp av en blykyld kärnreaktor i Oskarshamn.

Fattas 125 miljoner kronor

Prototypen ska inte laddas med kärnbränsle, men projektets initiativtagare hoppas att den ska leda till att en demonstrationsreaktor som laddas med kärnbränsle byggs i Okarshamn till 2030.

Det handlar om en typ av små modulära reaktorer, så kallad SMR. I februari beviljade Energimyndigheten 99 miljoner kronor i stöd till projektet, men det saknas 125 miljoner kronor.

Kan påverka planen att bygga riktig reaktor

Enligt Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH och Blykallas grundare, ska Blykalla och Uniper dra in cirka hälften var av de pengar som saknas.

Enligt honom påverkar inte Unipers besked om att de inte ska bygga någon mer kärnkraft planerna i Oskarshamn.

“Men det kan förstås ha inverkan på planen att bygga en riktig kärnreaktor”, säger han till Ny Teknik.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]