Dagens PS

Undersökning om gränslöst arbete bland nordiska ingenjörer

undersökning gränslöst arbete
En undersökning bland nordiska ingenjörer visar att över 40 procent tycker att gränslöst arbete ger bättre balans i livet, samtidigt som ensamarbete hemifrån ger ökad risk för dålig arbetsmiljö och minskad kreativitet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 27 sep. 2021

En ny undersökning visar att 40 procent av de nordiska ingenjörerna anser att gränslöst arbete ger bättre balans i livet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Resultaten från en ny undersökning bland över 20 000 ingenjörer från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island visar att över 40 procent av ingenjörerna tycker att gränslöst arbete ger bättre balans i livet.

Undersökningen har gjorts av den nordiska ingenjörsorganisationen The Association of Nordic Engineers, ANE

Mer lugn och ro och mindre kreativitet

Undersökningen, som bygger på svar från de över 20 000 ingenjörerna, visar på ökade risker för dålig arbetsmiljö och minskad kreativitet på grund av ensamarbete hemifrån.

“Många ingenjörer är nu på väg tillbaka till sina arbetsplatser. Svaren i undersökningen pekar på att vi måste ta vara på det goda i det gränslösa arbetet, men samtidigt vara vaksamma så att arbetslivet inte försämras för stora grupper, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer och vice ordförande för ANE, i ett pressmeddelande.

En majoritet av de nordiska ingenjörerna som svarat på undersökningen anser att det är lättare att hitta lugn och ro hemma och få mer gjort med flexibla arbetstider, än det är under fasta arbetstimmar i arbetsgivarens lokaler.

Många kräver tillgänglighet utanför arbetstid

Hela 47 procent svarade att deras arbetsgivare ibland eller ofta förväntar sig att de ska vara tillgängliga utanför arbetstid. De flesta svarade att de inte vet om det på deras arbetsplats finns någon reglering av hur tillgänglig man som anställd förväntas vara.

Den enskilda arbetstagaren har därmed ett stort ansvar för att själv sätta gränser och det kan vara betungande, särskilt för unga medarbetare som ännu inte har erfarenhet av arbetslivet.

ANNONS

Undersökningen genomfördes i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island mellan oktober 2020 och februari 2021, bland ingenjörer i privat och offentlig sektor. Drygt 20 000 ingenjörer från alla de medverkande länderna svarade men en övervägande del av svaren kom från Sverige.

Läs mer: Se upp! Risken med att jobba hemifrån

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS