Dagens PS

Tydliga regler behövs i rymden – ny rymdlag presenteras

Rymden har blivit kommersiellt högintressant och igår presenterades förslaget på ny rymdlag
Rymden har blivit kommersiellt högintressant och igår presenterades förslaget på ny rymdlag. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 nov. 2021Publicerad: 24 nov. 2021

Rymden har blivit högintressant för kommersiella intressen. I går presenterades förslaget på en ny svensk rymdlag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nuvarande rymdlag kom till i skuggan av kalla kriget och har endast sex paragrafer. De rymdfrågor som är aktuella i dag är helt annorlunda än de var då, 1982. Göran Lundahl, regeringens särskilda utredare, har utrett det nya lagförslaget i över ett år och igår presenterades förslaget på ny rymdlag.

“Man har utgått från att stater värnar rymdverksamhet, men vi har en verklighet där allt fler privata aktörer kommer in på marknaden och allt fler stater blir rymdnationer”, säger utredaren Göran Lundahl på en pressträff. Det skriver Ny teknik.

När Sveriges nuvarande rymdlag skrevs var rymdverksamhet en statlig angelägenhet för fåtalet länder, nu är rymden kommersiellt högintressant.

Skydda säkerhetsintressen

Sverige måste även skydda sina säkerhetsintressen i rymden, vilket innebär att de berörda myndigheterna, Rymdstyrelsen, Säpo och Försvarsmakten, måste kunna kontrollera, och vid behov suspendera, tillstånd för rymdverksamhet från svenskt territorium så att de inte används för att skada eller störa, för Sverige, vitala funktioner, det menar Rymdstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Christer Nilsson, enligt Ny Teknik.

Göran Lundahl säger att man behöver ha en definition av var luften slutar och rymden börjar för att kunna ta fram en ny rymdlag och han menar att det har blivit allt svårare att dra skiljelinjen mellan luftfart och rymdfart. Utredningen har dock kommit runt det genom att i stället definiera vad som är ett så kallat rymdföremål.

Rymdstyrelsen föreslagen tillsynsmyndighet

“Ett rymdföremål är en nyttolast, sondraket eller bärraket inklusive delar av dessa på en höjd om 100 kilometer över havsytan. Om man lägger definitionen på 100 kilometer tar man höjd för att de allra flesta håller med om att man är i rymden”, säger han till Ny teknik.

Enligt förslaget till den nya rymdlagen måste både statliga och privata aktörer söka tillstånd för att bedriva rymdverksamhet i Sverige. Rymdstyrelsen föreslås bli tillsynsmyndighet och den myndighet som bereder tillståndsansäkningar. Den 1 januari 2023 föreslås lagen träda i kraft.

ANNONS

Läs mer: Försvarsmakten siktar mot stjärnorna – ska använda satelliter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS