Fem myndigheter och ett antal kommuner är negativa. Länsstyrelsen säger ja. Det gäller en gigantisk vindkraftspark utanför Bohuslän.
Trots protester: Kontroversiella vindkraftsparken får ja
Mest läst i kategorin
”Vindkraftsparken Mareld kan bli ett hårt slag mot räkfisket”, slår Lars Bäckström fast i Bohusläningen.
Lokaltidningen är negativ till vindkraftsparken men menar att ”det borde vara möjligt att lägga en kurs som tillåter både vindkraft och ett bevarat svenskt räkfiske. Ett Bohuslän utan räkor är nog inte det vi vill ha”.
Den omstridda vindkraftsparken har tagit sitt namn efter naturfenomenet mareld.
Det skapas av bland annat planktonet dinoflagellat, som ”lyser upp när de känner sig hotade av till exempel småfisk, detta för att locka till sig rovfiskar som undsätter dem”, skriver Wikipedia.
Små och stora emot
Ett kanske inte helt väl valt namn på den 306 kvadratkilometer stora vindkraftsparken som ju faktiskt fått både småfisk och rovfiskar emot sig.
Småfiskarna i sammanhanget är till exempel kommunerna Tjörn, Sotenäs, Tanum och Uddevalla som säger nej – och Göteborg och Öckerö som är tveksamma.
Rovfiskarna, om uttrycket ursäktas, är Försvarsmakten, Riksantikvarieämbetet, Sjöfartsverket, Jordbruksverket och Trafikverket, vilka alla säger nej.
Länsstyrelsen säger ja
Länsstyrelsen?
Den rekommenderar regeringen att säga ja till det svensk-norskägda projektet.
Det är ett trendbrott i sig.
2013 kom 16 snurror på plats utanför Kårehamn på Öland men sedan dess har ingen ny vindkraftspark installerats i havet vid Sveriges kuster.
Nu har regeringen gett tre parker klartecken och har ytterligare 19 ansökningar att ta hänsyn till.
Första centrala punkten är att få respektive länsstyrelse att säga ja, vilket Freja Offshore nu lyckats med vad gäller Mareld.
Jobb och energi
Länsstyrelsens argument?
Mareld beräknas bidra med 12 terawattimmar el per år. Det motsvarar den el cirka 1,2 miljoner hushåll gör av med under ett år.
Om vindkraftsparken däremot inte blir av kan 10 000 jobb i länet försvinna redan inom sex år, hävdar länsstyrelsen och lutar sig mot en färsk rapport från Västra Götalandsregionen.
Visserligen, erkänner länsstyrelsen, kommer Marelds utbredning och stora format att innebära negativa konsekvenser för kulturmiljö och friluftsliv, men inte så mycket att det innebär ”påtaglig skada”.
”Håller oss till lagen”
”Vi håller oss till lagstiftningen och man ska komma ihåg att en länsstyrelse har flera roller, den ska också främja länets utveckling och verka för att begränsa klimatpåverkan, till exempel genom fossilfri el”, säger Monique Wannding, chef för miljöskyddsavdelningen, och den som ansvarar för samordningen av tillståndsprövningen hos länsstyrelsen, hos DN.
”Men vi är också en prövningsmyndighet. Det hanterar vi enligt konstens alla regler. Nu har vi landat i att det väger över för ett ja”.
Läs mer:
Vindkraftens miljövidriga baksida. Dagens PS
Marinbiolog varnar: Så hotar vindkraften våra hav. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.