Dagens PS

Tre veckor offline: Skolan som förbjöd mobiler 

Mobiler och smartphones i skolan
Eleverna fick inte använda sina mobiler alls under tre veckors tid (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 12 dec. 2024Publicerad: 12 dec. 2024

Vad händer när ungdomar får sina smartphones borttagna? Det har en ny dokumentär tagit reda på. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att skiljas från sin smartphone är jobbigt. Inte minst om man är ung i dagens samhälle och således har växt upp i den smarta mobilens era. 

I en ny, brittisk dokumentär får en grupp 12- och 13-åringar låsa in sina mobiler i en glasbox, dygnet runt i tre veckor. 

Dokumentären, vilken The Guardian skriver om, visar hur livet kan förändras utan konstant uppkoppling.

3 000 notiser 

Det är ingen hemlighet att smarta mobiler är en stor del av många ungdomars vardag. 

Under experimentet delade eleverna med sig av häpnadsväckande siffror. En elev erkände att hon en gång vaknat till 3 000 notiser på en natt medan en annan spenderade upp till 10 timmar dagligen på sin telefon.

Siffrorna är förvisso inte ovanliga. När en åttondeklass i Gränna lät sina mobiler vara påslagna under lektionstid visade det sig att 21 elever tillsammans fick över 2 000 notiser – på 30 minuter. 

I genomsnitt fick varje elev i klassen en ny notis var 18:e sekund, skriver DN

Den brittiska dokumentären visar hur smartphones begränsar ungdomars förmåga att vara närvarande. Utan mobilerna rapporterade flera elever att de sov bättre, kände sig mindre stressade och upptäckte nya sätt att umgås med vänner.

ANNONS

Läs också: Här införs varningstext på varje smart mobiltelefon: Som cigaretter. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

”Förlorar henne”

Det är förvisso inte bara barnen som påverkas. Flera föräldrar i dokumentären upplever att de ”förlorar” sina barn till skärmarna. Programledaren Matt Willis blev rörd när han pratade om sin egen tonårsdotter:

”Jag saknar henne. Jag känner att jag förlorar henne till det här”. 

Samtidigt ser många tonåringar sina smartphones som en central del av sin identitet. En elev beskrev sin telefon som sitt ”liv”. 

En digital detox

Vi har skapat en generation där smartphones är centrala för både identitet och vardag. Idag underlättas många situationer av att man har en smartphone – och nästan all ny teknik är tillverkad för att kopplas ihop med våra telefoner. 

Men experimentet visar att det finns en vinst med att koppla ner. Bättre sömn, mindre stress och ökad närvaro var bara några av de förändringar som både elever och föräldrar rapporterade.

Resultatet är förvisso föga förvånande. Studier visar att smartphones medfört både sämre minne, dålig koncentrationsförmåga och ökad stress. 

ANNONS

Samtidigt är det svårt att inte erkänna den positiva roll som smartphones kan ha i våra liv. Enligt en rapport från Pew Research Center använder 85 procent av vuxna i höginkomstländer sina smartphones för att bland annat planera sina dagar, hålla kontakten med nära och kära och få tillgång till nyheter och information. 

Men för barn är situationen en annan. 

Läs mer: Räddar liv med mobilen – tar in miljarder. Dagens PS

Behöver inte smartphones

I slutet av experimentet var barnen mest likgiltiga inför att återförenas med sina sociala medier. Majoriteten av dem var nämligen nu övertygade om att 12-åringar faktiskt inte behöver smartphones. Trots detta, hade de inte mycket till val: deras liv är nu oupplösligt sammanflätade med dessa enheter. 

“Kanske kan framtida generationer få njuta av en barndom utan smartphones”, sa en av eleverna. 

Och i slutändan kanske vi alla skulle må bra av att låsa in våra mobiler i en glasbox lite då och då. 

Läs också: Smarta människor nobbar mobilen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]