Dagens PS

Tre skäl till att coronan gynnar småstäder

Den medelstora staden Nyköping. Faktorer som distansarbete har ökat attraktionskraften i små och medelstora städer. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 04 juni 2020Publicerad: 04 juni 2020

88 procent av unga i åldern 18-35 vill bo i små eller medelstora städer. Det visar en undersökning som teknikkonsultbolaget Afry har genomfört.  Coronaviruset har ställt frågan om den optimala boendeformen på sin spets, och företaget presenterar nu tre anledningar till att folk väljer bort storstäder. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Teknikkonsultbolaget Afry frågade 5.000 unga under hösten förra året. Enbart 12 procent av dessa uppgav sig vilja bo i en stad med över en miljon invånare. Helena Paulsson, Afrys chef för stadsutveckling och Thomas Sandell, chefsarkitekt på samma bolag, har följt upp rapporten med panelsamtal. I en debattartikel tar de upp tre anledningar till varför coronaviruset varit pådrivande för en ökad fokus på mindre städer.

Jobb hemifrån: Det har nog inte undgått någon att tjänstesektorn har gjort en fundamental omställning gällande de fysiska omständigheterna rörande jobb. Detta har “gett flera av de mindre städerna ett nytt berättigande. Det går ju att leva lokalt men jobba globalt, vilket såväl arbetsgivare som arbetstagare insett”, skriver författarna. 

Att återhämta sig från corona: Mindre och medelstora städer kan ha bättre möjligheter att snabbt återhämta sig från coronakrisen. “De kan vara snabbfotade och bygga tillbaka bättre på helt andra sätt än storstäder, vilket ytterligare kan stärka deras attraktionskraft, skriver författarna. 

Social gemenskap: Sist men inte minst kan behovet av social gemenskap bli extra stort efter en pandemi. Författarna tycker sig ha sett en extra stor sammanhållning de gångna månaderna och de tror att den utvecklingen kan fortsätta. Detta är något som “är enklare att infria i mindre samhällen än i den anonyma storstaden”, skriver dem.

Läs mer: Hemarbetet har ökat med 400 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]