Den rumänska telekommunikationsbolaget Digi satsar på europeiskt bredband. Bolaget planerar nu att vinna mark i Spanien och expanderar nästa år till Belgien och Portugal.
Tillbakadragen rumänsk magnats bolag vill växa i Europa
Mest läst i kategorin
Bolaget som byggde den tillbakadragna rumänska magnatens Zoltan Teszaris förmögenhet, Digi Communications, har nu, på grund av en potentiell affär i Spanien, hamnat i mediers blickfång, det rapporterar Bloomberg.
Nu planeras en sammanslagning av Teszari-kontrollerade Digi Communications med Oranges lokala enhet och Masmovil Ibericom, Spaniens näst största respektive fjärde största teleoperatörer.
En sådan sammanslagning skulle avlägsna en stor konkurrent från marknaden. Tidigare har EU förkastat sådana sammanslagningar eftersom det gynnar konsumenter att främja konkurrens.
Den 53-åriga entreprenören som grundade Digi, Zoltan Teszari, är en av Rumäniens rikaste personer. Han håller en så låg profil att när rumänska tidningar skriver om honom måste de ofta använda 20 år gamla fotografier.
Europa bevakar sammanslagningen
Minskade vinster hos operatörerna och behov av pengar till utbyggnad av 5G har dock övertygat tillsynsmyndigheter, så länge bolagen lovar att sälja vissa tillgångar till konkurrenter.
Orange och Masmovil väntar sig att deras affär ska godkännas vid årsskiftet och Digi är den köpare som EU föredrar. Enligt personer som är insatta har Digi nått en preliminär överenskommelse om att köpa.
Hur sammanslagningen mellan Orange och Masmovil går bevakas noga i Europa, går det vägen kan det eventuellt sätta igång en våg av sammanslagningar, särskilt på konkurrensutsatta marknader som Spanien, Italien, Frankrike och Danmark.
Senaste nytt
Ett lackmustest
Med färre spelare på plan kan marginalerna förbättras och det kan ge europeiska telekomnätverk större finansiering och minska det uppskattade investeringsgapet på 174 miljarder euro, nästan 1 969 miljarder kronor.
Ahmad Latif Ali, ledare för programmet EMEA telekommunikationsinsikter vid International Data Corporation, IDC, säger att den föreslagna sammanslagningen mellan Orange och Masmovil är ett lackmustest för kommissionens inställning till konsolidering.
Han menar att affären som kan ge Digi viktiga tillgångar är en unik möjlighet.
Ambitioner i Europa
Digis affärsmodell förlitar sig fortfarande mest på att hyra in nätverksanslutning från stora operatörer, men bolaget växer redan i Rumänien och Spanien.
Nästa år ska bolaget expandera till Belgien och Portugal, där det har börjat bygga sitt fasta nät och ska lansera tjänster under andra kvartalet 2024.
I Belgien ingick Digi förra året ett joint venture-bolag med den belgiska operatören Citymesh och tecknade nyligen ett femårigt roamingavtal som med start under andra halvåret 2024 ska garantera kunder mobila tjänster.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Ericsson vill se färre mobiloperatörer på marknaden Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.