Dagens PS

Tekniken som tog över – vilken typ av streamare är du?

Streamingvanor
Alla har olika streamingvanor – men vilken beskrivning passar bäst in på dig? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Streaming – tekniken som har förändrat film- och serietittandet för all framtid. Sedan ett årtionde tillbaka har streamingtjänster som Netflix, Disney+ och Max tagit över vid fredagsmysen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är såväl gamla favoriter som nya upplevelser bara ett knapptryck (och en prenumerationskostnad) bort. Men att behöva betala för ett brett utbud av film och serier är knappast någon nyhet.

Långt innan streaming fanns det gott om alternativ för att få fler TV-kanaler och vi gick till dedikerade uthyrningsställen för att lägga vantarna på nya filmer.

Men nu har streamingtjänsterna tagit över med besked. I USA betalar i dag 99 procent av hushållen för minst en streamingtjänst, där Netflix, Amazon Prime och Apple TV toppar listan.

Jättarna lockar hundratals miljoner

Störst av alla streamingtjänster är Netflix som lockar över 260 miljoner konton världen över. Dessa används av ännu fler personer när de delas mellan familjemedlemmar och vänner och Netflix sammanlagda räckvidd är därför smått astronomisk.

De skyhöga tittarsiffrorna är kanske det absolut bästa belägget för att tekniken i fråga har tagit över vår fritid och delar av våra liv.

ANNONS

Senaste nytt

Nya tekniken skapar nya beteenden

Förutom att utvecklingen har ändrat hur vi kollar på film och serier har det också banat väg för en rad olika sätt att förhålla sig till den nya tekniken.

ANNONS

Tjänsterna blir hela tiden dyrare att använda och för den som vill se serier på flera olika tjänster kan den totala månadskostnaden bli hög. I genomsnitt betalar vi drygt 400 kronor i månaden för streamingtjänster, rapporterar Forbes.

Olika personer har därför tacklat tekniken och dess intåg i våra liv på olika sätt. Nedan listas några typer av metoder som formats av streaming – vilken beskrivning passar bäst in på dig?

Lojalisten
Bild: Canva

För att slippa betala för 10 olika tjänster har lojalisten valt ut en eller ett par tjänster och nöjer sig så. De flesta streamingtjänsterna erbjuder nya filmer och serier varje vecka och för lojalisten räcker det.

Förutom att spara pengar innebär det också att lojalisten ibland vidgar sina vyer när den sett alla stora titlar. Det kan bli någon oväntad film eller serie som inte hade hunnits med för den som har tillgång till allt.

Baksidan är förstås att det ofta är svårt att hänga med i snacket när lojalisten träffar vänner som tittar på innehåll som saknas på den valda plattformen.

Lyxliraren
Bild: Canva

Lyxliraren har nästan allt. Visst, det kostar en slant, men inget får hindra den perfekta tv-kvällen. Lyxliraren kollar bara på det bästa som varje streamingtjänst har att erbjuda när helst den vill och är beredd att betala priset.

ANNONS

Dessutom är det skönt att slippa välja tjänst, även om det inte är ekonomiskt. Om man tycker att allt verkar bra, hur ska man då välja bort något? Lyxliraren har löst det genom att välja allt.

Nomaden
Bild: Canva

För den som vill ha allt, utan den höga prislappen, kan livet som streamingnomad passa bra. Nomaden väljer en eller ett par streamingtjänster åt gången och ser sina favoriter just där – sen stänger den ner prenumerationen och byter plattform.

Det är förvisso osmidigt att hoppa mellan tjänster och nomaden får ofta vänta längre än många andra innan den hinner se de nya hypade serierna. Men bankkontot tackar för det omständiga beteendet i slutet av månaden, samtidigt som nomaden får se det mesta tids nog.

Nätverkaren
Bild: Canva

“Om jag får Netflix av dig får du Disney+ av mig?” För den som orkar med interaktion med andra kan ett delande av streamingtjänster vara ett bra alternativ. Även om fler och fler streamingtjänster gör det svårare att dela konton med varandra funkar delandet skapligt ändå.

Till ett betydligt lägre pris kan nätverkaren tillgå betydligt fler tjänster – men inte helt utan baksida. Då och då kollar för många på Game of Thrones eller Love is Blind samtidigt, och då kan någon i nätverket bli utanför.

Framtiden för nätverkaren är oviss i och med att fler och fler plattformer begränsar hur många enheter som kan kolla samtidigt på samma konto.

ANNONS
Piraten
Bild: Canva

Ibland kan man tro att fildelningen och piratkopieringen försvunnit helt från internet, detta fenomen som var så omtalat för tio år sen innan Netflix tog över våra liv. Vissa argumenterar för att tekniken och kulturen bakom piraternas tjänster på flera sätt banade väg för dagens streamingtjänster.

Det finns de som väljer ett liv utanför lagens ramar även i dag. Den smått legendariska sidan The Pirate Bay finns kvar än i dag som ett (ofta) olagligt alternativ och det finns en rad andra digitala tjänster som på ett laglöst vis delar med sig av filmer och serier.

Nackdelen är uppenbar, för att vara nätpirat måste man bryta mot lagen. Men anledningen att det finns de som vänder sig dit är lika uppenbar den – det kostar inte en krona så länge du inte åker fast.

Rebellen
Bild: Canva

Även om den stora majoriteten har tillgång till en eller flera betalda streamingtjänster i dag finns det fortfarande de som väljer bort det helt.

Antingen genom att nöja sig med Youtube och SVT Play, genom att hålla sig till det klassiska TV-utbudet eller kanske att man rent av vägrar se film utanför biosalongen.

Det kommer alltid finnas den som väljer att gå mot strömmen, och så är det även här. Antingen för att man inte gillar eller förstår den nya tekniken – eller så ser man fördelar med att välja ett liv utan en ständig tillgång på de senaste filmerna och serierna där man istället får tid för annat.

ANNONS

Läs även: Lego blir cirkulärt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS