Dagens PS

Tekniken som gör dig till en bättre kollega?

Brukar du snacka skit om dina kollegor efter att de lämnat det digitala mötet? Det kan bli pinsamt.
Brukar du snacka skit om dina kollegor efter att de lämnat det digitala mötet? Det kan bli pinsamt. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Snackar du skit om dina kollegor under digitala möten? Då behöver du skärpa till dig. Tekniken är dig på spåren och det kan bli riktigt obekvämt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Färdigskvallrat?

Riktigt där är vi inte. Däremot kan den digitala möteskulturen som vi hittills känt den ha stött på patrull. Åtminstone tills vi lär oss hantera konsekvenserna av den teknik vi numera använder.

Det har nämligen visat sig att virtuella assistenter som exempelvis Otter.ai, vilka tillhandahåller inspelnings- och transkriptionstjänster, kan ta mötesinformationen i egna händer. Så även likvärdiga tjänster.

Inspelningar och transkriptioner

Börjar vi med Otter.ai är det numera ett vanligt hjälpmedel vid distans- och hybridarbete, som spelar in och transkriberar allt som sägs under Zoom-möten, skriver Fortune.

Vad många användare inte alltid är medvetna om, är dock att dessa assistenter besitter kapacitet att skicka inspelningar och transkriptioner till alla mötesdeltagare – även de som lämnat mötet.

Det innebär att känsliga eller privata diskussioner kan bli tillgängliga för AI att registrera och dela – även skitsnack.


Vem sade egentligen vad under mötet? Det håller AI koll på.
Vem sade egentligen vad under mötet? Det håller AI koll på. (Foto: Pixabay)
ANNONS

Senaste nytt

Affärshemligheter och integritet

ANNONS

En detalj som givetvis kan ställa till det på ett personligt plan, men även äventyra integriteten inom branscher där känslig data florerar.

Risk föreligger även att dessa typer av AI-genererade tjänster potentiellt kan röja affärshemligheter. I synnerhet då den automatiska transkriptionen fortsätter att fungera efter att mötesdeltagare har lämnat.

Junior verkställande assistent

Att automatiserade tjänster brister i diskretion är förstås ett stort problem.

Med det sagt är det ett lika stort problem att organisationer som nu tillämpar tekniken, i ett försök att spara tid, inte förstår AI-verktygens inställningar till fullo.

Än mindre dess konsekvenser.

En bra tumregel för bolag som välkomnar tjänster likt Otter.ai, eller Microsofts AI-assistent Copilot, är därför att betrakta dessa tjänster som en junior verkställande assistent.

Det betyder att assistenten är användbar – men inte erfaren. Ännu ett bra tips är att undvika automatiska uppföljningar och hålla fast vid manuell granskning.

Inhämta samtycke

ANNONS

Otter.ai påpekar i sin tur att du som användare kan styra inställningarna. De uppmanar därför till att samtycke inhämtas så att oönskade situationer kan undvikas.

Tittar vi på Copilot fungerar det på ett likvärdigt sätt. Dock kräver Copilot att användaren antingen deltar i mötet, eller får arrangörens godkännande, om access ska ges till inspelningen eller transkriptionen.

Bra att veta – oavsett vad du har för avsikt att säga under, eller efter mötet.

Läs mer:

AI – droppen som får bägaren att rinna över. Dagens PS

Läs också:

Hund eller självkörande bil – vad väljer du? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS