Dagens PS

Techtoppen: Regeringar ska inte kontrollera AI

Googles före detta vd och ordförande Eric Schmidt tycker att det är bra att Googles medarbetare nu ska jobba minst tre dagar på kontoret, enligt honom är det viktigt att personalen finns på kontoret
Googles före detta vd Eric Schmidt tycker att regeringar ska hålla sig utanför AI. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 maj 2023Publicerad: 16 maj 2023

Techtoppen och tidigare Google vd:n Eric Schmidt tycker inte att det är regeringarnas uppgift att kontrollera AI. Det ska istället de stora techbolagen göra menar han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det nya AI-racet är igång där techbolagen nu tävlar med varandra om vem som kan sätta den senaste chatbot-tekniken på marknaden. Samtidigt har det kommit varnande toner om att AI kan utgöra faror för samhället, bland annat från Elon Musk som har sagt att han vill se en paus i utvecklingen.

Att världens regeringar skulle gå in och reglera utvecklingen inom AI, som det har varit tal om, är ingen bra idé menar techtoppen och den tidigare Google-vd:n Eric Schmidt eftersom problemet då ofta är att det blir allt för många regelverk och förordningar, menar han, skriver Fortune.

Techbolagen ska kontrollera AI

Istället vill han se att regleringarna kommer från de stora techbolagen själva.

“Jag vill hellre se en överenskommelse bland nyckelspelarna om att vi inte kommer att ha en kapplöpning mot botten”, säger Eric Schmidt.

Förutom att ha varit vd för Google – som på egen hand nu har gett sig in i AI-racet med utvecklandet av sin sökmotor – så har Schmidt tidigare varit ordförande för den Nationella Säkerhetskommissionen för Artificiell Intelligens som på egen hand har lobbat för att USA:s regering ska hänga med i AI-racet genom att spendera mycket pengar i sektorn.

Spendera men reglera inte

Att spendera pengar är en sak men att reglera är en helt annan menar Schmidt. Amerikanska myndigheter håller just nu på att samla in information från allmänheten kring hur man bäst reglerar AI.

“Nyckelfrågan är hur vi sätter skyddsräcken på de värsta beteendena och hur vi får till en internationell överenskommelse om vad dessa saker är.”

ANNONS

Läs även: Miljardaffär mellan Google och New York Times

Läs även: Gudfadern på Google slutar – vill varna för AI

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]