Dagens PS

Techjättarna pressas – Trump och EU på kollisionskurs

Donald Trump vill vara med överallt och nu är det tech-branschen han bråkar om. (Foto: AP/TT)
Donald Trump vill vara med överallt och nu är det tech-branschen han bråkar om. (Foto: AP/TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 20 feb. 2025Publicerad: 20 feb. 2025

De amerikanska teknikjättarna söker stöd från Donald Trump i kampen mot EU:s regleringar. Men Bryssel står fast vid sina principer och planerar att hålla Apple, Meta och andra techbolag ansvariga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s nytillträdde president Donald Trump har ruckat på den tidigare stabila relationen mellan Washington och Bryssel. Det menar EU:s konkurrenskommissionär Teresa Ribera, som betonar vikten av att Europa bevarar stabilitet och förutsägbarhet, något hon anser saknas i dagens amerikanska politik.

I en intervju med Reuters betonar Ribera vikten av att förhandla med Vita huset, men att EU inte får kompromissa med sina grundläggande värderingar.

“Vi måste vara flexibla, men vi kan inte förhandla om mänskliga rättigheter, Europas enighet eller våra demokratiska principer”, säger hon.

Kritik mot EU:s techregler

Trump och hans regering har uttryckt missnöje över EU:s regelverk, särskilt de böter som åläggs amerikanska teknikföretag. USA:s vicepresident JD Vance gick hårt åt EU vid säkerhetskonferensen i München, där han anklagade unionen för att begränsa yttrandefriheten genom Digital Services Act.

Ribera avvisar kritiken och efterfrågar tydliga förklaringar om vilka problem som USA ser med lagstiftningen.

“Om det finns en oro, förklara den. Det är inte logiskt att komma med anklagelser utan underlag”, säger hon.

Tysklands minister för digitala frågor, Volker Wissing, har också markerat att europeiska regler inte kan dikteras av andra länder.

“Den som tror att EU:s regelverk kan påverkas utifrån har helt fel. Yttrandefrihet får inte förväxlas med friheten att sprida hat och desinformation”, säger han.

ANNONS

Så raderar du dina konton på Facebook, Instagram och Threads

Efter Metas beslut att avskaffa sitt system för faktakontroll från tredje part och lätta på sina riktlinjer för innehållsmoderering, har sökningarna på

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Beslut om Apple och Meta väntar

Trots den hårda retoriken från Washington planerar EU att i mars 2025 fatta beslut om huruvida Apple och Meta har följt Digital Markets Act. Båda bolagen har granskats under ett år och kan få rejäla böter om de anses ha brutit mot regelverket.

Det har spekulerats i att besluten kan skjutas upp på grund av USA:s påtryckningar, men Ribera avfärdar detta.

“Besluten kommer att fattas enligt plan, baserade på bevis och diskussioner med företagen”, säger hon.

Även Elon Musks sociala medieplattform X förblir under granskning, och enligt Ribera kommer Musks relation till Trump inte att påverka EU:s beslut.

“Det handlar inte om vem som äger bolagen, utan om huruvida de följer reglerna”, säger hon.

Google ändrar i Chrome – stäng av spårning med ett klick

Tech-jätten Google förbereder en av de mest omfattande uppdateringarna någonsin av sin populära webbläsare Chrome, en förändring som kommer att ge

Eskalerande handelskonflikt

ANNONS

Samtidigt ökar spänningarna mellan USA och EU på handelsområdet. Trump har aviserat tullar på 25 procent på stål och aluminium från den 12 mars, samt ytterligare avgifter på bilar, läkemedel och halvledarchips från april.

EU har svarat med att de kommer att reagera ”snabbt och kraftfullt” om USA genomför dessa åtgärder. Europeiska handelskommissionären Maros Sefcovic har rest till Washington för att diskutera frågan med amerikanska företrädare.

Företagsledare i USA har uttryckt oro över utvecklingen. Ford-chefen Jim Farley säger att Trumps politik skapar ”ökade kostnader och kaos” för amerikanska företag.

Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.

Osäker framtid

Ribera menar att näringslivet efterfrågar stabilitet och förutsägbarhet, vilket hon anser att EU erbjuder, till skillnad från USA:s nuvarande ledarskap.

“Företag vill ha en tydlig rättslig ram. Jag undrar varför ingen ifrågasätter bristen på stabilitet i Trumps administration”, säger hon.

Den pågående konflikten mellan EU och USA ser ut att bli en långdragen maktkamp om handel, regleringar och digital suveränitet.

Presidenten om kryptotweet: “Gjorde inget fel”

Argentinas president Javier Milei försvarar nu sin tweet om en kryptovaluta – och han försvarar sitt agerande med ett något udda argument. Argentinas

ANNONS

Läs också:

Bör man kunna välja standard på bostäder som man väljer bil? News 55

Avslöjade Enron – tror inte på fängelsestraff. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS