Dagens PS

Techbranschen har allt mer missnöjda medarbetare

Medarbetare i techbranschen har historiskt sett varit väldigt nöjda, men i år har deras nöjdhet rasat
Medarbetare i techbranschen har historiskt sett varit väldigt nöjda, men i år har deras nöjdhet rasat. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 okt. 2023Publicerad: 18 okt. 2023

Medarbetare i techbranschen har länge varit väldigt nöjda trots ambitiösa affärsmål och stressiga tidsfrister, på grund av tjusningen att bygga för framtiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många välutbildade unga människor lockades till techbranschen på grund av höga löner, tjusiga kontor och möjliga börsvinster, det skriver Insider.

Nöjdheten har rasat

Den sällsynta kombinationen med generös ersättning och en rimlig balans mellan arbete och privatliv gjorde att techarbetare ofta mådde bättre än anställda i andra branscher.

Enligt företagsrecensioner på Glassdoor uppgav 80 procent techarbetare innan pandemin att de skulle rekommendera sina arbetsplatser till en vän, vilket är högre än alla andra branscher Insider kollat.

I år har dock det här förändrats. Bland techarbetare har medarbetares nöjdhet rasat och hamnat i nivå med medarbetare inom finans- och konsultverksamheter.

ANNONS

Senaste nytt

Lätt att bortförklara

Anonyma onlinegrupper som Glassdoors Fishbowl, arbetsrelaterade sociala medier som Linkedin och interna grupper på Slack, visar på en växande ångest bland medarbetare i techbranschen.

Inlägg i Glassdors grupp visar att många tekniker som förlorat sina arbeten, och många nyutexaminerade, kämpar för att hitta jobb och ibland sänker sina förväntningar på arbetsglädje och lön.

Det finns många förklaringar till den här förändringen, svängningar på börsen, ökande räntor, men mycket av tekniksektorns problem härrör från att industrin slutade lyssna på frontlinjen.

ANNONS

Det är lätt för teknikbolag att bortförklara det plötsliga skiftet i medarbetarnas nöjdhet med det breda ekonomiska klimatet, men det räcker inte som förklaring.

Samarbetskultur

Samarbetskulturen inom techbranschen höll inte bara medarbetarna nöjda, den hjälpte också till att skapa bättre produkter för konsumenterna.

Att bygga upp ledningsstrukturer utan att också se till att teknikkunniga medarbetare bygger kärnprodukter har gett en paralyserad miljö som tynger de anställda.

Om techbranchen vill hitta tillbaka till ett flöde av innovation, produktivitet och medarbetarnöjdhet måste chefer börja prata med dem som tillverkar produkterna, annars riskerar branschen att förlora det som gjort Silicon Valley så angeläget, det skriver Insider.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Krisen i techbranschen: Spotify säger upp 600 anställda Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]