Dagens PS

Sweco deltar i SR:s nya bostadsprogram

ettor Stockholm
Trenden med färre nybyggda ettor i Stockholm biter sig fast – på två år har nyproduktionen av små lägenheter nästan halverats. (Foto: TT)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 22 juni 2020Publicerad: 22 juni 2020

Sveriges radio lanserar ett radioprogram om svensk bostadspolitik. Bland gästerna finns bland annat Swecos hållbarhetschef, bostadsforskare samt utvecklare på fastighetsbolag. “Ett eget litet hem” är ett sommarprogram i flera delar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SR skriver om lanseringen i ett pressmeddelande.

Sommarserien ”Ett eget litet hem” skildrar historien bakom svensk bostadspolitik. I åtta program leder programledaren Fredrik Pålsson lyssnaren genom några av de olika beslut som påverkar hur villkoren för att få en bostad ser ut i Sverige. Vad var det som präglade de beslut som fattades förr? Och hur ser dagens forskare, fastighetsägare, boende och förhandlare på de utmaningar vi står inför idag?

Samtliga avsnitt av Ett eget litet hem går att lyssna på i appen Sveriges Radio Play den 24 juni, Fotomontage/SR.

“Bostadspolitik är ett komplext område som påverkar och påverkas av alla nivåer i samhället – inte minst socialpolitiken och hur finanssystemet fungerar”, säger Lisa Karinsdotter Pålsson, producent för serien. Samtidigt är det en fråga som ligger nära oss alla, för det handlar om våra hem och hur det kommer sig att vi bor som vi gör.

Serien borrar i orsakerna till varför villkoren för hur vi bor ser ut som de gör. Under det senaste seklet har det fattats lager på lager av beslut som dagens politiker och bostadsutvecklare måste förhålla sig till.

“Istället för att prata om allt på en gång tar vi en fråga i taget, säger Fredrik Pålsson, med avstamp i ett bostadspolitiskt beslut eller rörelse. Kan vi lära oss något av de satsningar som gjordes förr? Är till exempel den storskaliga satsning som kallas miljonprogrammet vara en del i de förändringar som vi behöver göra idag när vi står inför en klimatomställning samtidigt som vi hamnat i en ekonomisk kris på grund av coronapandemin?”

Kollektivbaserat boende undersöks

I serien ställs dessa historiska berättelser bredvid reportage, där lyssnaren möter människor från hela Sverige. Reportern Olivia Bons har intervjuat personer som haft helt olika förutsättningar för att hitta en bostad och skapa ett hem.

Från Mahmoud i Röstånga som kom som flykting 2015 och idag är med och rustar upp husen i byn genom det utvecklingsbolag som de som bor i byn bildat tillsammans, till Lisa som är student i Malmö och Thilda som bor i en by utanför Skugun i Jämtland. Lisa kunde skaffa sin första bostad eftersom hon fick ett oväntat arv från en släkting, Thilda köpte ett stort hus för 250 000 kr som hon renoverar samtidigt som hon arbetar för att den urbana normen ska utmanas.

ANNONS

“Varje avsnitt mynnar ut i ett studiosamtal mellan namnkunniga forskare och folk som i sina verksamheter på olika sätt arbetar med bostadsutveckling”, säger Lisa Karinsdotter Pålsson. Vi har bland annat samtalat med bostadsforskaren Martin Grander, Elise Grosse hållbarhetschef på Sweco, Tinna Harling som arbetar med byggemenskaper på Tjörn och Anna Heide från Trianon fastighetsbolag.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]