Halvledarbrist och transportproblem gör att utbyggnaden av 5G-nätet försenas. Det verkar som om nätet kommer att vara fullt utbyggt först 2023. Sverige har hamnat efter grannländer som Finland och Danmark.
Sverige efter i 5G-utbyggnad
Mest läst i kategorin
För nio månader sedan Sveriges största teleoperatörer betalade 2,3 miljarder kronor för tillgång till de mest eftertraktade frekvenserna i 5G-nätet, skriver Svenska Dagbladet. Auktionen var försenad, och det har utbyggnaden därefter också blivit.
Tre berättar för SvD att deras 5G-nät täcker sju städer och 16 procent av Sveriges befolkning. Längst har bolaget kommit i Göteborg. I Malmö och Stockholm pågår arbetet.
Telia började med sina pilotstudier i våras och har kommit en bit. Deras 5G-nätet finns i 25 städer. Bolaget har arbetat med storstäder och glesbygd parallellt. Särskilt har man riktat in sig på de norra delarna av Sverige. Ambitionen är att 90 procent av befolkningen ska ha 5G 2023, vilket innebär ett omfattande arbete.
Även Tele2 har prioriterat de större städerna och har i början byggt ut mest i Stockholm och Göteborg. Bolaget räknar i likhet med Telia att ha täckt 90 procent av landet till 2023.
Logistik och komponenter sinkar utbyggnad
Björn Lindberg, nätexpert på Tele2, säger till Svenska Dagbladet att det är tydligt att utbyggnaden är sen.
“Det beror främst på den osäkerhet som den uppskjutna auktionen medförde. Sen har pandemin fört med sig globala utmaningar gällande logistik och komponenter”, säger han.
Behovet av ett 5G-nät är de olika operatörerna överens om. Samtliga vittnar om en kraftig ökning av aktivitet i mobilnäten. Tre rapporterar en årlig ökning av trafiken i mobilnätet på mellan 30 och 50 procent, drivet av streaming, nedladdningar och videochattande. Telia har haft en liknande utveckling, skriver Svenska Dagbladet.
“Precis som vid varje generationsskifte kommer 5G innebära helt nya användningsområden som vi inte kan föreställa oss i dag”, säger Björn Lindberg till Svenska Dagbladet.