Dagens PS

Svenskarna positiva till övervakning – kan få konsekvenser

övervakning
Svenskarna är positiva till övervakning (Foto: Audun Braastad/NTB).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 10 okt. 2023Publicerad: 10 okt. 2023

Allt fler svenskar tycker att det är viktigare med brottsbekämpande åtgärder på nätet, än den personliga integriteten. Men det finns vissa risker med mer övervakning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan kunde Dagens PS rapportera om regeringens förslag om mer övervakning för att bekämpa de kriminella gängen.

Bland annat vill regeringen och Sverigedemokraterna göra det möjligt för polisen att använda ansiktsigenkänning och kameraövervakning med drönare.

Syftet är att förhindra och förebygga brott, och att “hitta, gripa och lagföra” gärningspersoner, enligt justitieminister Gunnar Strömmer.

Och stödet bland svenskarna är stort, visar Internetstiftelsens nya rapport ”Svenskarna och Internet”.

Vill tillåta kameraövervakning

De flesta vill att kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats ska vara tillåtet, om syftet är att underlätta brottsbekämpning.

Endast 2 av 10 anser att kameraövervakning ska vara förbjudet, för att skydda medborgarnas integritet. Framför allt är det unga män som vill förbjuda kameraövervakning.

Däremot anser 94 procent att polisen ska ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet vid misstanke om brott. Hälften av dessa anser att det endast ska tillåtas vid allvarliga brott.

Läs även: Regeringen: Så ska drönare användas mot kriminella

ANNONS

Finns risker med övervakning

Polisen har fått utökade möjligheter att använda så kallade preventiva tvångs­medel, i samband med att en ny lag trädde i kraft den 1 oktober.

Nu har polisen möjlighet att avlyssna och övervaka misstänka personer i förebyggande syfte, exempelvis på nätet.

Men det finns risker med en utökad övervakning, menar Måns Jonasson, expert vid Internetstiftelsen. Det gäller att skynda långsamt. Hur vet vi exempelvis att vår personliga data lagras på ett säkert sätt?

“Vem kan komma att få tillgång till information i framtiden? Det finns alltid en risk att man rusar in i något som får oförutsedda konsekvenser. Vem vet vem som bestämmer vad som är ett brott om tio år?”, säger han till Dagens Nyheter.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS