Svenskar spenderar mer tid på nätet än de sover. I genomsnitt spenderar vi nio timmar på internet varje dag, ändå litar vi inte på säkerheten online.
Svenskar surfar mer än de sover
Mest läst i kategorin
Enligt en ny undersökning som det finländska cybersäkerhetsföretaget F-Secure genomfört uppger 76 procent av svenskarna att de inte vet vem eller vad de kan lita på när de surfar på internet.
Använd säkerhetsbälte när du surfar
Hela 64 procent väntar sig dessutom att cybersäkerheten kommer försämras under det kommande året.
”Vi går mot en värld där det digitala blir mer och mer av en vardag för alla människor och med tanke på det och den digitala utvecklingen är det inte otroligt att anta att den kommer göra det, man bör vara uppmärksam och tänka på att det finns saker man bör se upp med”, säger Mikael Herrala till Dagens PS.
Han är Business Development Manager, på F-Secure Sverige och jämför det med att köra bil, då använder man säkerhetsbälte, det bör man ha även när man är ute och surfar på nätet.
Senaste nytt
Personlig och värdefull information
Resultaten från undersökningen baseras på svar från 7 000 personer världen över, varav 1 000 från Sverige. Svaren visar att av hela fem av de nio timmar vi spenderar online ägnas åt nöje och fritid, resterande fyra timmar är arbete.
Enligt svenskarna är de viktigaste aktiviteterna online att:
- 1. betala räkningar
- 2. skicka och ta emot e-post
- 3. övriga bankärenden och ekonomi
- 4. skicka meddelanden via SMS och appar som Whatsapp
- 5. läsa nyheter
Mycket av det vi gör på internet handlar alltså om att hantera både personlig och värdefull information.
Majoriteten osäker på säkerheten
För att skydda sig mot dataintrång använder 72 procent någon form av säkerhetslösning, ändå känner sig 56 procent osäkra på om deras digitala enheter är säkra.
Hela 70 procent av svenskarna uppger i undersökningen att de hellre skulle få sin bil stulen än råka ut för identitetsstöld online.
“Med i princip dagliga rubriker om cyberbrottslighet som bedrägerier och dataintrång, är det inte så konstigt att majoriteten inte känner sig säkra online”, säger F-Secures vd Timo Laaksonen i ett pressmeddelande.
“Den här känslan av osäkerhet baseras på verkliga händelser som säkerhetsbranschen tragiskt nog ännu inte lyckats komma åt”, fortsätter han.
Innehållet värt mer än själva mobilen
F-Secures Undersökning visar att nästan en fjärdedel, 24 procent, av svenskarna, har filer, foton och kontakter på sina digitala enheter som de sammanlagt värderar till 50 000 kronor, eller mer.
Det är troligt att mycket mer än 24 procent av svenskarna har information de ser som väldigt värdefull på sina enheter.
Frågan i undersökningen handlade om hur de skulle värdera den information de har på sina digitala enheter och Mikael Herrala menar att det är svårt att sätta ett pris på personliga data, integritet och känslomässiga värderingar.
“Den data vi genererar och hanterar online är otroligt värdefull för oss, vilket medför att många tycker att innehållet i deras telefon eller dator är värt långt mer än själva enheten i sig”, säger han.
Viktigt att ha en back-up
Vi bär på våra enheter nästan överallt, vissa har dem till och med bredvid sängen när de ska sova, vilket visar att de digitaliserade delarna blir allt mer viktiga för oss och för våra minnen.
Om man bara har allt sparat på en enhet finns det risk att allt går förlorat om den går sönder.
”Det är väldigt bra att inte bara spara det som är värdefullt på själva enheten utan att även spara det i ett moln du litar på så att det finns en back-up”, säger Mikael Herrala, till Dagens PS.
Han tillägger att man så klart också kan ha sin back-up på en annan digital enhet, som en dator eller en extern hårddisk.
Tre appar har blivit en
F-Secure har lanserat en heltäckande säkerhetslösning som tidigare var tre appar, men nu i veckan har den blivit en app, vilket förenklar för användarna.
Mikael Herrala jämför F-Secures onlinesäkerhet med en säker bilmodell med bra säkerhetsbälte och airbag.
“Men det är fortfarande föraren som behöver fatta besluten. Likadant är det när man surfar på nätet och bestämmer sig för vart man vill onlineshoppa eller vilka länkar man bör klicka på”, säger han till Dagens PS.
Har funnits sedan 1988
Tiotals miljoner människor använder F-Secures säkerhetslösning. Bolaget grundades 1988 och har hundratals samarbetspartners i värden.
Alla resultat från deras undersökning presenteras i rapporten Living Secure.
Några av resultaten i F-Secures undersökning visar att:
- Dejting är den onlineaktivitet som får svenskar att känna sig mest sårbara, 40 procent av de tillfrågade säger att de kände sig utsatta när de letade efter kärlek.
- Ungefär en tredjedel, 31 procent, säger att onlinespel fick dem att känna sig sårbara, och drygt en av fyra, 23 procent, sade att skapande av innehåll på sociala medier ökade deras sårbarhet.
- Mer än en tredjedel av svenskarna, 39 procent, har mer än 1 000 bilder på sina mobila enheter. De vanligaste typerna av foton på telefoner är personliga bilder följt av semesterbilder.
- Människor i åldrarna 18–34 spenderar mest tid online, 11 timmar per dag.
- Bland barn är gaming mer populärt än sociala medier. Trots det oroar sig en större andel föräldrar sig för sina barns användning av sociala medier,60 procent, än de oroar sig för spel, 46 procent.
- Källa: F-Secure
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Surfar efter porr – löper störst risk för datavirus
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.