En ny europeisk studie visar att bostäder i Sverige värms upp mycket snabbare under heta sommardagar än bostäder i de flesta andra EU-länder.
Svenska bostäder dåliga på att hålla sig svala
Mest läst i kategorin
Studien, är framtagen av Tado, som är verksamt inom intelligent klimathantering, och omfattar 300 000 bostäder i Europa. Sveriges resultat var bland de sämre. Undersökningen genomfördes under sommaren 2021 och cirka 1 000 bostäder i Sverige var med.
I de svenska bostäderna ökade temperaturen med 4,6 grader på tre timmar om inomhustemperaturen var 20 grader och utomhustemperaturen var 30 grader.
Sverige bland de sämsta
Jämfört med Tyskland, Italien och Spanien ökade temperaturen i svenska bostäder dubbelt så snabbt, bara i Danmark, Storbritannien och på Irland värmdes de undersökta bostäderna upp snabbare.
Äldre bostäder har ofta omoderna lösningar för inomhusklimat. I Sverige finns cirka fem miljoner bostäder och en stor del av småhusen är byggda före år 1940. Sverige har det sjätte äldsta bostadsbeståndet inom EU, det visar en jämförelse av samtliga 27 medlemsstater.
Ohälsosamt med höga inomhustemperaturer
Sedan tidigare är det känt att höga inomhustemperaturer ger koncentrationssvårigheter och andra allvarliga hälsorisker som vätskebrist eller stroke. Enligt Folkhälsomyndigheten kan höga inomhustemperaturer även leda till illamående, trötthet och huvudvärk.
Den globala uppvärmningen gör att värmeböljor kan bli ett ökande problem och det kan leda till att fler installerar luftkonditionering i hemmet. Ett problem med det är att det ger en ökad energianvändning, ett annat är att tekniken sprider damm och partiklar.
Fler installerar luftkonditionering
Under de senaste åren har luftkonditionering blivit allt vanligare i Europa. De stigande temperaturerna i kombination med en växande medelklass och ökande urbanisering gör att allt fler européer installerar luftkonditionering.
”Vår undersökning visar i vilken utsträckning bostäder reagerar på höga utomhustemperaturer och solstrålning. I takt med att värmeböljor blir allt vanligare så kommer också fler boende använda luftkonditionering för att hålla sin inomhustemperatur på en dräglig nivå”, säger Christian Deilmann Tados produktchef och medgrundare.
Läs mer: Hur varmt får det vara i lägenheten?
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.