Hajp eller ej – folk med kompetens inom AI är hett eftertraktade av företag som är redo att betala höga löner.
Svenska bolag jagar AI-kompetens: "Många känner stress"
Mest läst i kategorin
AI är den nya guldruschen – och nu är det inte bara själva tekniken som svenska företag är ute efter, utan även experter inom artificiell intelligens, skriver Breakit.
Bara senaste året har intresset för personer med AI-kompetens skjutit i höjden. Antalet lediga jobb på karriärsajten Linkedin med “Chat GPT” eller “GPT” i beskrivningen har ökat med 200 procent, enligt rekryteringsbolaget We Select.
“Många bolag känner en stress kring att implementera AI, speciellt efter det senaste årets hajp i och med framstegen som gjorts inom generativ AI”, säger teknikchef Sebastian Ljungberg.
Samtidigt tror varannan svensk att ChatGPT kan hjälpa en i jobbet, enligt Tidningen Näringslivet.
Läs mer: Därför är AI mindre populärt bland kvinnor – Dagens PS
Råder förvirring
Det finns som bekant redan en stor kompetensbrist inom IT – som ser ut att bli ännu större när efterfrågan på AI-experter ökar.
Carl-Johan Hamilton från branschorganisationen Techsverige och grundare av rekryteringsbolaget Ants menar samtidigt att det råder förvirring om hur företag ska kunna dra nytta av AI-kompetens.
“Det finns så klart de bolag som har varit tidiga på bollen och verkligen förstått hur de ska använda sig av antingen en egenutvecklad AI eller ett inköpt AI-verktyg”, säger han.
Läs mer: Analytiker: Kalldusch väntar för generativ AI – Dagens PS
Senaste nytt
Så mycket kan man tjäna
Eftersom AI-ruschen började för bara ett år sedan behövs det enligt honom inte många års erfarenhet för att man ska vara konkurrenskraftig.
Lönerna inom AI ligger i det högre spannet – enligt Sifted kan personer med doktorsexamen inom AI tjäna uppåt 4 miljoner kronor per år, medan AI-chefer kan tjäna ännu mer.
Eftersom många IT-jobb sker på distans kommer svenska bolag inte bara behöva konkurrera med varandra, utan även globalt.
Läs mer: Framtidsjobbet: Utveckla AI-lösningar – Dagens PS
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.