Världens kraftfullaste superdator ska kartlägga hjärnan och upptäcka nya läkemedel.
Superdatorn Aurora snart världens snabbaste
Mest läst i kategorin
I en stor datacentral utanför Chicago i USA håller Aurora på att att väckas till liv – världens kraftfullaste superdator.
Superdatorer av det här slaget måste nämligen gradvis tas i bruk – rack efter rack. Precis som när en Formel 1-bil testas före lopp, tar det månader för denna högpresterande maskin att bli helt operativ.
Trots att Aurora, som är byggd av Intel och Hewlett Packard, i dag bara är delvis funktionell är superdatorn redan den näst kraftfullaste datorn i världen. När superdatorn väl är helt igång nästa år kommer Aurora att kunna genomföra en kvintiljon operationer per sekund.
Detta motsvarar en miljard miljarder operationer, eller en etta följt av 18 nollor, skriver Wall Street Journal.
Läs mer: Superdator invigd – Lumi kraftfullast i Europa
Lika stor som två tennisbanor
Den här nya generationen superdatorer kallas “exascale”. Aurora är lika stor som två tennisbanor, väger 600 ton – och från sin kraft från inget mindre än 60 000 grafikkort.
Detta ger superdatorn 70 procent mer i minne än Frontier, världens (än så länge) snabbaste superdator.
Än så länge har Aurora använts för att screena 22 miljarder läkemedelsmolekyler i timmen, i förhoppningen att kunna hitta nya framtida läkemedel.
Aurora ska också kartlägga förbindelser i hjärnan, en uppgift så komplicerad att det tar superdatorn en hel dag bara att hinna bearbeta en liten del av hjärnan.
Senaste nytt
Modeller istället för labb
Superdatorn kommer också att öka tillförlitligheten i klimatförändringsprognoser, en notoriskt svår utmaning att kunna beräkna.
Men först ska datorn hjälpa till med design och produktion av starkare batterier som ska kunna laddas fortare.
Istället för att testa nya kemikalier i labbet kan Aurora snabbt skapa modeller av miljarder olika sorters kombinationer som kan leda till nya genombrott inom batteriteknik.
Läs mer: Ny svensk kvantdator på Chalmers i Göteborg
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.