Dagens PS

Superdator invigd – Lumi kraftfullast i Europa

Europas kraftfullaste superdator invigdes på måndagen i finska Kajana. Foto: Lumi
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 15 juni 2022Publicerad: 15 juni 2022

Europas kraftfullaste superdator Lumi är invigd. Sverige är ett av tio europeiska länder som backat projektet, som delvis finansierats av EU. Superdatorn kan simulera biologiska molekyler, konstruera storskaliga AI-system och modellera klimatförändringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europas kraftfullaste superdator finns i Kajana, Finland. Lumi (Large unified modern infrastructure) är den tredje kraftfullaste superdatorn i världen, enligt Computer Sweden.

Digital och grön transformation

Just nu har datorn en kapacitet på 151,9 petaflops per sekund, men fullt utbyggd har den en kapacitet på 375 petaflops per sekund med toppar på 552 petaflops per sekund.

“Idag innebär ett stort steg för Europas digitala och gröna transformation”, säger Margrethe Vestager, vice verkställande ordförande för EU-kommissionen i ett uttalande.

ANNONS

Senaste nytt

Vetenskapliga genombrott

“Lumi är nu den snabbaste och mest energieffektiva superdatorn i Europa, och en av de mest kraftfulla i världen”, fortsätter hon. “Tack vare den enorma beräkningskapaciteten kommer Lumi att göra det möjligt med vetenskapliga genombrott för till exempel medicin och klimatforskning mycket snabbare.”

Vad behöver man då en superdator till?

“Effektiva vetenskapliga beräkningar behövs för forskning inom akademiska områden med starkt fokus på data och beräkning, inom medicin och klimatforskning till exempel, säger Pekka Manninen, ansvarig för superdatorn Lumi.

Superdator invigd – Lumi kraftfullast i Europa

Pekka Manninen är ansvarig för superdatorn Lumi. Foto: Lumi

ANNONS

“Datasimulering hjälper till när man studerar fenomen som klimatförändring och hur istäckena smälter, lösa frågor om förnybar energi och fusionsenergi, utveckla nya vaccin snabbare än förut, och hitta effektivare behandlingar och mediciner.”

AI ger snabbare forskning

Lumi är en av de mest avancerade plattformarna för artificiell intelligens. Ett projekt, där forskare från Karolinska institutet ingår, siktar på att kunna diagnosticera och klassificera prostatacancer med AI.

“Jämfört med tidigare studier är det möjligt att göra liknande saker, men snabbare”, säger forskaren Kimmo Kartasalo vid Karolinska institutet. “Om vi kan reducera beräkningstiden från tre dagar till tre timmar kan vi testa nya idéer snabbare. Det accelererar forskningsprocessen.”

Läs även: Rapport: Teknik ökar takten i klimatomställningen 

Läs även: Robot från Tesla ska ta över tråkiga jobb 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS