Dagens PS

Studie: Internet orsakar inte mental ohälsa

studie
Näthat och trakasserier är en sak – men själva internetteknologin kan inte kopplas till mental ohälsa, visar studie. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 01 dec. 2023

Människors välmående i världen har inte minskat på grund av internets utbredning – men forskarna saknar data från techjättarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Internets globala expansion de senaste två decennierna har väckt oro kring huruvida teknologin får oss att må allt sämre.

Men nu visar en ny studie vid Oxfords universitet att internetanvändning inte alls verkar leda till sämre mental hälsa.

För att undersöka sambandet mellan välmående och teknologi jämförde forskarna data kring välmåendet hos 2,4 miljoner individer världen över med data kring internetanvändning och mobila bredbandsprenumerationer per capita.

Läs mer: Dubbelt så många barn utsatta för näthat – Dagens PS

“Vi letade väldigt noggrant”

Endast små och motsägelsefulla förändringar i det globala välbefinnandet kunde skönjas. Detta tyder på att teknologierna i sig inte leder till mental ohälsa.

Forskarna fokuserade även på tre olika sorters uttryck för mental ohälsa – ångest, depression och självskadebeteende – i 202 länder och över 19 års tid. Här ville man ta reda på huruvida spridningen av internet kunde förutsäga i vilka länder den sortens mentala ohälsa skulle synas mest.

Även här visade resultaten små och och motsägelsefulla associationer mellan just internetanvändning och mental ohälsa.

“Vi letade väldigt noggrant efter en tydlig koppling mellan teknik och välmående och vi hittade inget”, säger professor Andrew Przybylski, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ingen global trend

Välbefinnandet varierar också betydligt mellan världens länder – utan någon konsekvent global trend.

Detta pekar mot att den världsomspännande internetspridningen inte haft någon märkbar negativ effekt på människors mentala hälsa på global nivå.

Det finns heller inga tydliga samband som visar att internetanvändning negativt drabbar någon specifik demografisk grupp – som unga tjejer eller kvinnor, vilket tidigare har beskrivits som särskilt utsatta.

Krävs fler studier

Forskarna betonar dock att det krävs fler studier på det här komplexa ämnet. Det saknas också viktig data som endast techjättarna har tillgång till.

“Dessa data analyseras kontinuerligt av globala techföretag för marknadsföring och produktförbättring, men är tyvärr inte tillgängliga för oberoende forskning”, säger Przybylski.

Läs mer: Forskare: Så mycket sociala medier räcker om dagen – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS