Det nederländska startupbolaget Ocean Grazer har utvecklat ett sätt att lagra el från vindkraftverk till havs.
Startup lagrar el från vindkraft under havsbotten
Mest läst i kategorin
Under 2020 gick el som hade kunnat förse över en miljon hem till spillo på grund av att den inte kunde lagras, detta enligt en rapport från KPMG. Det nederländska startupbolaget Ocean Grazer tror sig dock ha hittat en lösning, ett havsbatteri kallat Ocean Battery, som kan lagra el under en vindpark, det rapporterar BBC News.
När mer el än vad som behövs produceras pumpar systemet vatten från en reservoar under havsbotten till flexibla slangar. Vattnet i slangarna är under tryck så när det släpps på strömmar det snabbt och leds genom turbiner på havsbotten och elektricitet kan på så sätt genereras vid behov.
“The Ocean Battery, är i praktiken baserat på samma teknik som hydrolagring, där vatten pumpas tillbaka genom en damm i en flod, även om vi har förvandlat det till något du kan använda på havsbotten”, säger Ocean Grazers vd Frits Bliek till BBC.
Tekniken har testats
En prototyp av Ocean Battery har redan testats vid Groningen i Nederländerna, nu förbereds för test av ett andra system som har modifierats för grundare vatten, det ska testas i en sjö i Nederländerna och bör kunna vara i drift nästa år.
Många vindparker på land använder redan batterier för att lagra el, men det finns flera problem med att använda dem till havs. Frits Bliek förklarar att den som vill bygga ett storskaligt system till havs skulle behöva bygga en väldigt stor plattform av sjöcontainrar, något som har visat sig vara extremt dyrt.
Lång livslängd
Dessutom är inte heller batteriernas livslängd särskilt lång. Lithiumjonbatterier kan hålla i fem- till tiotusen laddningscykler medan Ocean Battery, enligt Frits Bliek, kan ta upp till en miljon laddningscykler. Kostnaden för lagringen är ungefär densamma, men den längre livslängden gör att det totalt sett blir billigare.
“Vi fann att det kan byggas i grunt vatten överallt där vindkraftsparker byggs, och det är också ganska kostnadseffektivt i slutändan”, säger Frits Bliek till BBC. Han tror även att tekniken kan användas till solenergilagring om solparken finns nära en sjö.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.