Du har säkert druckit starkt kaffe. Riktigt starkt kaffe. Men erkänn att du inte visste att man kunde bygga hus och vägar av det.
Starkt kaffe? Det är bara förnamnet
Mest läst i kategorin
Mångsidigt har vi alltid vetat att kaffesump är. Som när vi tipsas om att det kan användas som luftfräschare, som grus mot is och halka, skönhetsmedel, för att få fräscha händer, att färga textilier med, som insektsmedel och rengöringsmedel och även till gödning för blommor och växter.
Dessutom kan man spå i kaffe, en sed vi tagit till oss från Turkiet och som har anor från 1500-talet.
Men att det går att göra betong av kaffesumpen – och dessutom betong som är 30 procent starkare, hade vi kanske ingen aning om.
Det har i vilket fall forskare i Australien upptäckt, skriver Yahoo.
10 miljarder kilo kaffesump
Det kan ha varit dags för ett nytt användningsområde för kaffesumpen. Varje år lämnar vi nämligen efter oss 10 miljarder kilo kaffeavfall, det mesta på soptippar.
Dessutom är det svårt att ta hand om eftersom organiskt avfall släpper ut mängder av växthusgaser, enligt experter på RMIT University.
Men när vi nu ändå ska bygga hus, vägar och annat över hela jordklotet, finns en hela tiden ökande efterfrågan på betong. Det är där kaffesumpen kommer in i sammanhanget.
“Den pågående utvinningen av naturlig sand runt om i världen – vanligtvis hämtad från flodbäddar och stränder – för att möta de snabbt växande kraven från byggbranschen har en stor inverkan på miljön”, säger RMIT-ingenjören Jie Li hos Yahoo.
Nya möjligheter
Han tillhör det team som nu upptäckt de nya möjligheterna för kaffesumpen. Ekologiska produkter som kaffesump kan visserligen inte tillsättas direkt i betongen eftersom de läcker kemikalier som försvagar byggmaterialets styrka.
I stället använde sig teamet av ”pyrolisering”, att med låga energinivåer värma kaffesumpen till drygt 350 grader, samtidigt som det berövades syre.
Pyrolyseringen bryter ner de organiska molekylerna och skapar ett poröst, kolrikt träkol betitlat ”biokol”, som kan skapa bindningar med och införliva sig själv i cementmatrisen.
Ska testa hållbarhet
Forskarna påpekar att de fortfarande måste bedöma den långsiktiga hållbarheten hos den cementprodukt de skapat.
De testar nu hur hybridkaffecementen presterar under frys/tiningscykler, vattenabsorption, nötning och andra så kallade stressfaktorer.
”Vår forskning är i ett tidigt skede, men dessa spännande rön erbjuder ett innovativt sätt att kraftigt minska mängden organiskt avfall som går till deponi”, säger RMIT-ingenjören Shannon Kilmartin-Lynch.
Och vi andra kan väl alltså konstatera att den gamla klyschan att ”kaffet var så starkt att det gick att ställa skeden i det”, fått en helt ny dimension.
Tolv miljoner koppar: De dricker mest kaffe på jobbet. Dagens PS
Dyr kopp – kaffepriset slår rekord. Dagens PS
Framtidens choklad och kaffe under konstruktion. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.