Spotify har fått nog. Det är för lätt att tjäna pengar på bakgrundsljud, menar streamingtjänsten, som nu ändrar sitt royaltysystem.
Spotify sätter ner foten: "Bruset" regleras
Mest läst i kategorin
Det handlar om allt från valljud till så kallat vitt brus och ASMR, det vill säga Autonomous sensory meridian response.
ASMR är vår reaktion inför ljud, synintryck, lukter eller kognitiv stimulans, som till exempel kan utlösas av vad Spotify kallar bakgrundsljud.
ASMR har också kallats ”fenomenet som ger hjärnorgasm” och någon sådan anser Spotify inte att vi ska få ta del av oreglerat.
I ett blogginlägg i veckan säger Spotify att de ska justera sina royalties.
Utnyttjar kryphål
En del i det är att slå till mot dem som utnyttjar plattformen för att tjäna pengar på ”funktionella” ljud där, förutom allt ovan, ljud av regn och statisk elektricitet, sägs vara sånt som ingår, och som saluförs som hjälp för människor i att fokusera eller varva ner.
“Lyssnare streamar ofta dessa funktionella genrer i timmar i taget, och detta utnyttjas ibland av personer som klipper sina spår på konstgjord väg – utan konstnärliga meriter – för att maximera royaltybärande streams”, skriver Spotify.
Senaste nytt
Lägger dem på rad
Spotify har reagerat mot att vissa användare förkortar exempelvis valljudsspår till 30 sekunder och sedan lägger dem i följd efter varandra på spellistor utan att lyssnarna märker det.
Det ger användarna ”överdimensionerade betalningar” från Spotify, skriver Fortune.
Minst två minuter
Nu tar Spotify tag i detta och en del i det är att från 2024 ska inspelat brus och bakgrundsljud vara minst två minuter långt för att kvalificera sig för royalty.
Samtidigt ska man justera brusströmmarna till ”en bråkdel av värdet”, vilket enligt Spotify ska ge möjlighet att betala ytterligare motsvarande drygt 10 miljarder kronor till vad man kallar ”legitima artister”.
Relaterad läsning:
Nu kommer Spotifys nya AI-dj till Sverige – Dagens PS
Daniel Ek: Hade inte startat Spotify i dag – skyller på Apple – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.