Dagens PS

Spotify flyttar verksamhet utomlands: "Avgörande vägval"

Spotify flyttar verksamhet utomlands: "Avgörande vägval"
Spotifys HR-chef Katarina Berg uppmanar till modernare lagstiftning för att främja techsektorn i Sverige. (Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT)
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

“Föråldrad byråkrati” sätter käppar i hjulen för Spotify och för Sverige som global tech-hub, anser Katarina Berg, bolagets CHRO och Sverigechef. Facket ser dock faror med musikjättens förslag.

ANNONS
ANNONS

Ett domslut i kammarrätten nekar Spotify möjligheten att schemalägga beredskapsarbete mellan midnatt och 05.00 på morgonen. Rätten anser att Spotify bör kunna lösa beredskapen på andra sätt, exempelvis genom att  flytta arbetstillfällen utomlands. 

Är det här verkligen rätt väg att gå för Sverige, frågar sig nu Katarina Berg i en debattartikel i Dagens Industri.

Beredskapstjänstgöring för Spotifys ingenjörer är avgörande för att de ska kunna säkerställa oavbruten tillgänglighet för “miljontals kreatörer och lyssnare över hela världen”, har strömningsbolaget tidigare sagt till Breakit.

Spotify uppmanar till förändring

Sveriges framgångar inom tech hotas av den här typen av omodern byråkrati, anser Berg. Restriktioner för beredskaptjänst är ett exempel – regler kring nattarbete ett annat. 

Beslutet att neka Spotify dispens för arbete nattetid har lett till att bolaget flyttat 250 tjänster till andra länder. Dessutom kommer rekrytering av ingenjörer i huvudsak inte att ske i Sverige framöver. I förlängningen innebär det förlorade skatteintäkter för Sverige, menar Berg.

För att värna och främja svenska techsuccér måste landets lagar moderniseras och anpassas till den globala marknadens verklighet.

“Nu står vi inför ett avgörande vägval: ska Sverige fortsätta fostra globala techbolag, eller låta föråldrade arbetstidslagar kväva vår tillväxt och den innovationskraft som kommer härifrån?”

Spotifys HR-chef får medhåll från branschorganisationen Företagarna.

ANNONS

“Sverige är ett exportberoende land och många företag måste kunna serva sina kunder dygnet runt. Det är dags att vi moderniserar reglerna för nattarbete: låt företaget och anställda bestämma själva när de jobbar utan statlig inblandning”, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrätt och arbetsmiljö, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Senaste nytt

“Kom överens med facken”

Facket har dock inte mycket till övers för Spotifys klagomål och uppmanar bolaget att teckna kollektivavtal om de vill fortsätta med nattarbete.

“Man kan komma överens med facken och fortsätta att göra bra affärer både här i Sverige nationellt men även globalt, med goda och bra villkor – både för dem och för de anställda”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Fackförbundet tycker inte heller att det är någon bra idé att lätta på lagstiftningen. Risken är att arbetare pressas till att jobba obekväma arbetstider.

“Det finns tyvärr alldeles för många företag som inte är seriösa”, säger Frankelius.

Läs också:

Spotify gör största vinsten någonsin (Dagens PS)
Spotify la till ett ord – nu stäms bolaget: “Svek” (Dagens PS)
Spotify testar nödlarm: musik, poddar och nu – krisvarningar? (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS