Dagens PS

Spionen i fickan – så hindrar du telefonen från att lyssna

Spionen i fickan
Har du begränsat spionen i fickan eller låter du telefonen lyssna fritt? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 24 nov. 2024Publicerad: 24 nov. 2024

Telefonen hör sannolikt inte allt du säger – men mikrofonen används för att samla in viss information. Det finns åtgärder du kan ta för att begränsa spionen i fickan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Har du pratat om något och kort därefter sett en annons för samma sak i din telefon? Det kan kännas som om att mobil spionerar på dig. Men lyssnar din telefon verkligen? Svaret är mer komplicerat än ett enkelt ja eller nej.

Experter menar att det inte finns några direkta bevis för att mobiler aktivt spelar in alla dina samtal för att rikta reklam. Däremot används andra metoder, som omfattande datainsamling från appar och din onlineaktivitet, för att skapa detaljerade profiler om dig.

De flesta tror mobilen tjuvlyssnar

Var fjärde man född på 2000-talet har varit utsatt för näthat och sex av tio tror deras mobil tjuvlyssnar på dem, enligt Internetstiftelsen.

Mikrofonen del i datainsamling

Och mikrofonen spelar en roll i vissa fall. Appar kan lyssna efter specifika ljud, till exempel röstkommandon till en röstassistent, men även i mindre uppenbara situationer som när annonser aktiverar “ultraljudssignaler” för att spåra vilka enheter du använder eller vilka annonser du har sett, rapporterar it-säkerhetsbolaget Norton.

Med andra ord, även om mobilen inte “tjuvlyssnar” på precis allt du säger, används mikrofonen och andra verktyg för att samla in data på sätt som många inte är medvetna om.

ANNONS

Senaste nytt

begränsar du telefonens öra

Det finns saker du kan göra för att minska telefonens intrång i din vardag. Du kan begränsa möjligheten för appar och företag att samla in data med några flera åtgärder, rekommenderade av Norton:

  1. Granska och justera appbehörigheter
    Gå till inställningarna på din telefon och kontrollera vilka appar som har tillgång till din mikrofon. Stäng av mikrofonåtkomst för appar som inte behöver det. Det är särskilt viktigt för sociala medier-appar och spel, som ofta begär åtkomst utan att ha ett uppenbart behov.
  2. Använd VPN
    Med VPN krypteras din internettrafik, vilket gör det svårare för företag att spåra dig online. Det är särskilt användbart när du använder osäkra nätverk, som offentliga WiFi-nät.
  3. Slå av röstaktiverade funktioner
    Om du inte aktivt använder röstassistenter som Siri eller Google Assistant, överväg att stänga av funktionerna helt. Detta minskar risken för att mikrofonen aktiveras i onödan – och begränsar andra appars möjlighet att tjuvlyssna.
  4. Rensa och minska antalet appar
    Avinstallera appar som du inte använder regelbundet. Många appar samlar in data i bakgrunden, även när de inte används aktivt. Var rädd om din information.
  5. Kontrollera annonsinställningar
    Många plattformar, som Google och Facebook, låter dig justera vilka typer av data som används för att rikta annonser. Genom att begränsa detta minskar du insamlingen av personlig information.
  6. Använd säkerhetsprogramvara
    Installera säkerhetsprogramvara som kan upptäcka om appar beter sig ovanligt eller använder mikrofonen utan din tillåtelse.
ANNONS

Genom åtgärderna kan du skydda din integritet och minska risken för att din telefon används som en spion i fickan.

Telefonen – effektivt verktyg för övervakning

Åtgärderna ovan är däremot ingen garanti för att telefonens mikrofon eller andra funktioner inte används för att samla information om dig. Det finns gott om möjligheter att spionera på dig genom din telefon – och om du behöver vara helt privat är det säkrast att lägga bort telefonen långt utom hörhåll.

Läs mer om vilken typ av övervakning som kan bedrivas genom en mobiltelefon här:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cellphone_surveillance

Det är också bra att vara medveten om hur mycket data vi redan delar med företag – även utan att telefonen “lyssnar”.

Läs mer: Kampen om internet – Open AI utmanar giganten. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]