I en tid där hälsa och livslängd har blivit ett stort intresse inom teknikvärlden, har sömnappar blivit extremt populära.
Sömnapparna – din värsta fiende i sängen?


Mest läst i kategorin
Forskare varnar nu för att dessa appar kan skapa stress och ge felaktig information.
Mätning av sömn kan skapa onödig stress
Kasper Karlgren, forskare vid Stockholms universitet, menar att sömnappar inte alltid hjälper. Istället kan de öka stressen kring sömn. Han säger att de flesta användare inte vet hur de ska hantera den information de får, skriver Breakit.
Han testade flera sömnappar och såg att de ofta gav olika resultat. Detta kan leda till att människor drar fel slutsatser om sin hälsa baserat på felaktig data.

“Klarnas vd står inför sitt största test hittills”
CNBC slår fast att Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski kommer att prövas hårt av investerare inför den nära förestående börsintroduktionen. Sannolikt,
Senaste nytt
Osäkerhet kring apparnas teknik
Johan Axelsson, professor i sömnforskning, är också skeptisk till apparnas förmåga att ge korrekt data. Han menar att de kan vara användbara för att se hur förändringar i vanor påverkar sömnen. Men de är inte alltid tillförlitliga, särskilt för personer med ovanliga sömnmönster.
Enligt Axelsson är det svårt att veta hur apparna mäter sömn. Det finns heller inget sätt att kontrollera att de ger rätt information.
AI-appar för psykisk hälsa – en riskabel trend
Samtidigt ökar användningen av AI-appar som lovar att hjälpa mot psykisk ohälsa. Dessa appar befinner sig i en juridisk gråzon eftersom de klassas som friskvård. Det betyder att de inte skyddas av EU:s nya AI-lag, skriver Lunds Universitet.
Petra Müllerová, forskare vid Lunds universitet, varnar för att dessa appar kan vara farliga. Hon menar att de som söker hjälp ofta är desperata, och att råden som apparna ger inte alltid är korrekta.

Framtiden floppar – Siri blev sämre av AI
“AI kommer snart att ersätta och överträffa människan på alla områden.” Så låter det ofta när techjättarnas ledning ska sia om framtiden för den nya
Svårkontrollerad marknad
Många människor med psykisk ohälsa använder appar istället för att söka professionell hjälp. Müllerová anser att detta är riskabelt eftersom apparna inte alltid har kvalificerad personal eller vetenskapligt bevisade metoder.
Det är också svårt att kontrollera vilka appar som är säkra. Det finns tusentals hälsoappar på marknaden, och de är svåra att granska.
Apparnas beteende kan vara oetiskt
Många AI-appar försöker låtsas vara mänskliga. Detta kan vara oetiskt, särskilt när det gäller känsliga ämnen som psykisk hälsa. Müllerová har testat flera appar och sett att de ibland ger olämpliga råd, till exempel meditationsmusik till personer med självmordstankar.
Välj appar med omsorg
Müllerová råder användare att välja appar som är utvecklade av vårdpersonal och som skyddar användarnas data. Apparna kan vara ett bra komplement till vanlig vård, men de bör inte ersätta den.

Rapport: Så hjärntvättar AI-assistenter dig att älska USA
En ny svensk studie visar att AI-assistenter som Gemini och GPT 4o har inbyggda preferenser för vissa varumärken och länder, vilket kan påverka
Läs också:
Nylonstrumpor och vänsterburgare – aprilskämten vi minns. News 55
Svensk välfärd brukade vara bäst i världen – men inte nu längre. E55
Upprustningen driver upp priserna på kritiska råvaror. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.