Dagens PS

Solljus på beställning: Rymdvision eller mardröm?

Beställa sol till bröllopet eller sina solceller kan bli verklighet. Eller ja, det tror i alla fall några ambitiösa personer som startat ett företag för detta. (Foto: Getty Images och Reflect Orbital)
Beställa sol till bröllopet eller sina solceller kan bli verklighet. Eller ja, det tror i alla fall några ambitiösa personer som startat ett företag för detta. (Foto: Getty Images och Reflect Orbital)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

En ny startup från Kalifornien, Reflect Orbital, har planer som låter som rena science fiction – att sända upp spegelbeklädda satelliter i rymden för att erbjuda solljus på begäran.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att visa upp sin vision har de släppt en video som väcker minst lika många frågor som den besvarar.

Reflect Orbital, grundat av en före detta SpaceX-praktikant, vill skapa en flotta av satelliter som kan styras för att rikta solljus mot specifika platser på jorden.

Solljus som affärsidé

Tanken är att framtida solcellsparker skulle kunna betala för extra dagsljus, vilket i teorin skulle öka produktionen av grön energi. Det här skriver Mashable om.

Hittills har företaget testat konceptet genom att fästa speglar på luftballonger. Men nu siktar de högre och planerar att skicka upp sina första satelliter inom de närmaste månaderna.

ANNONS

Senaste nytt

En video med blandad respons

För att skapa uppmärksamhet inför uppskjutningen släppte Reflect Orbital en video som visar hur deras teknik skulle kunna användas.

I videon leker två pojkar med en app som låter dem flytta en solfläck runt, till och med rikta den mot sig själva.

Scenen blir lite ljusare innan kameran panorerar upp mot en skarp, artificiell ljuskälla ovanför dem.

ANNONS

Videon väckte stor uppmärksamhet och företagets CTO Tristan Semmelhack skrev på X (tidigare Twitter) att de redan har 30 000 ansökningar om en “solfläck” och att antalet ökar snabbt.

Ben Nowack på X. (Foto: Skärmavbild på X)
Ben Nowack på X. (Foto: Skärmavbild på X)

Stora ambitioner – stora utmaningar

Med 30 000 ansökningar och begränsad tid för varje satellit att rikta sin spegel mot en specifik plats, verkar idén begränsad även om den lyckas. Men Reflect Orbitals ambitioner sträcker sig längre än en enskild satellit.

Enligt vd:n Ben Nowack utvecklar företaget en hel konstellation av satelliter “för att sälja solljus till tusentals solcellsparker efter mörkrets inbrott”.

Även om Reflect Orbital lyckas få upp en satellit i rymden skulle det ta över tre år att tillgodose alla ansökningar, även om alla bara ville ha en timmes solljus. Därför är det tydligt att företaget siktar på att ha många fler satelliter i omloppsbana för att möta efterfrågan.

Ekonomiska och tekniska frågetecken

Men som det rapporterar kostar de flesta satellituppskjutningar över en miljon dollar. Det kommer att ta lång tid, eller kräva väldigt dyra bokningar, innan verksamheten kan bli ekonomiskt lönsam.

ANNONS

Det finns också en risk att hela projektet misslyckas. Bortsett från ett kort ögonblick av rysk framgång har andra försök att spegla solljus från rymden misslyckats.

Behöver vi verkligen rymdspeglar?

Sammanfattningsvis har Reflect Orbitals video skapat mycket uppmärksamhet, men den har också väckt många frågor om företaget och dess planer.

Den viktigaste frågan är kanske: Behöver vi verkligen reflekterande satelliter i omloppsbana runt jorden?

Din mobilkamera – en spion i fickan?

Smygtitta genom väggar? Forskare kan nu spionera på kameror genom väggar med EM Eye. Lär dig mer om tekniken och hur du skyddar dig. Forskare vid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]