Dagens PS

Söderenergi vill bygga anläggning för bio-CCS

Söderenergi vill etablera en fullskalig CCS-anläggningi Igesltaverket i Södertälje, och Cowi hjälper till med del i en systemstudie
Söderenergi vill etablera en fullskalig CCS-anläggningi Igesltaverket i Södertälje, och Cowi hjälper till med del i en systemstudie. (Foto: Cowi)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 mars 2022Publicerad: 16 mars 2022

Söderenergi undersöker förutsättningar för att skapa en CCS-anläggning vid Igelstaverket i Södertälje och Cowi hjälper till med en del i en systemstudie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag producerar Söderenergi el i Igesltaverket i Södertälje, nu vill bolaget etablera en fullskalig CCS-anläggning där. CCS står för Carbon Capture and Storage och en pågående systemstudie visar att en sådan anläggning skulle kunna fånga in 650 000 ton koldioxid om året.

För att undersöka möjligheten att bygga en anläggning för koldioxidavskiljning på Igelstaverket gjordes en förstudie som visade att det, med hjälp av bio-CCS-teknik, finns potential att samla in väldigt stora volymer koldioxid.

Bio-CCS innebär att den koldioxid som uppstår vid energiåtervinning av biobränsle avskiljs och sedan lagras i berggrunden. Nu arbetar projektet med en systemstudie som ska leda fram till beslut om etablering av en anläggning och infrastruktur för bio-CCS.

Cowi hjälper till

Som en del i studien hjälper Cowi till och tar fram alternativ för transport av koldioxid i rörledning från infångningen till utskeppningen av koldioxiden till fartyg. COWI bidrar också i projektets layoutarbete med kompetens inom förvätskning och mellanlagring av koldioxid.

“Cowi blev tillfrågade att göra genomförbarhetsstudie åt Söderenergi då vi har erfarenhet från motsvarande studier och projekt inom bio-CCS både i Sverige och internationellt, säger Isabella Herstad Norin, projektledare och processingenjör på Covi i ett pressmeddelande.

Ska presenteras till sommaren

Resultatet från genomförbarhetsstudien ska presenteras till sommaren och Söderenergis systemstudie ska pågå fram till december i år. Efter det kommer beslut tas om att söka tillstånd för anläggningen för bio-CCS.

“Energisektorn har en avgörande del i den gröna omställningen av vårt samhälle och därför känns det extra bra och viktigt att Cowi kan delta i arbetet, säger Isabella Herstad Norin i pressmeddelandet.

ANNONS

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sport- och underkläder ska återvinnas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]